L'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha assegurat aquest diumenge que Xavier Trias "vol recuperar la Convergència del 3%", en al·lusió al cas que investiga el presumpte pagament de comissions il·legals a CDC, que el 2005 el seu germà Pasqual Maragall va denunciar públicament quan presidia la Generalitat. El candidat republicà s'ha expressat en aquests termes en un acte de campanya per les eleccions municipals a les Corts, on ha criticat les declaracions de Xavier Trias en una entrevista a eldiario.es en què aquest afirmava: "No volem turisme? Doncs a passar gana, és el 14% del PIB".

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023: quan són, dates clau i candidats
 

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 Barcelona: tota la llista
 

Maragall considera "obscè" el debat sobre els pactes postelectorals

"Em sembla absolutament terrible. Com gosa fer aquests plantejaments horribles? És que no hi ha esperança per a aquesta ciutat? És que no hi ha futur més enllà de la resignació?", s'ha preguntat Maragall, i ha conclòs que Trias "ofereix, representa i significa" el retorn de Convergència. "El que ens diu Trias és que vol recuperar la Convergència del 3%. I és el que Barcelona no ha d'admetre, ni sol ni conjuntament amb Collboni", ha afirmat Maragall. És cert que Trias ha reivindicat les sigles de Convergència, i precisament aquest dissabte, en un acte de campanya, va fer una crida a buscar la col·laboració i defugir la confrontació. "Hi ha gent que em diu que això és ser de Convergència, doncs si és ser de Convergència, foteu-vos, què vols que et digui", va exclamar l'exalcalde. 

Sobre el debat dels pactes postelectorals, que està sent una qüestió recurrent en campanya, Maragall ha afirmat que li sembla "un espectacle obscè". "Només us parlen de poder i cadires, de qui vol pactar amb qui en nom de què, de qui s'entén amb qui, com el 2019, repartint-se cadires i poder. I pretenen tornar-ho a fer", ha alertat. De fet, ha retret a Colau i Trias que es limitin a "competir per veure qui pacta els termes de poder" amb el socialista Collboni. "Una oferint continuïtat, un altre l'entreguisme a la sociovergència, que significa negar Barcelona com a subjecte i posar-la al servei d'altres interessos", ha dit. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que qualsevol pacte que ERC es pugui plantejar després del 28 de maig haurà de passar per prioritzar els “principis” i en cap cas repartiment de poder. "No pactaré si no és al voltant d'uns principis que sempre mantinc, d'un projecte, d'una visió de ciutat. No faré repartiment de cadires".

Junqueras acusa Junts de "desdir-se de la independència per mantenir-se al poder"

ERC ha celebrat un acte a Girona, que ha comptat amb el president del partit, Oriol Junqueras, la diputada Marta Vilalta; l'exdiputada Dolors Bassa i el conseller Joaquim Nadal, que va ser alcalde socialista a la ciutat durant 23 anys. Tots han donat suport a l'alcaldable republicà a la ciutat, Quim Ayats, que ha presentat el seu programa. Des d'allà, Junqueras tampoc no ha perdut l'oportunitat de criticar Trias i Junts per Catalunya. "El senyor Trias ens dona una recepta: fotre'ns. Doncs aquest país no té per què fotre's, nosaltres volem que aquest país se'n surti", ha reblat.

Junqueras també ha reivindicat que en l'actualitat ERC és "l'única opció independentista que no s'amaga". "Va ser la nostra força i persistència per la independència de Catalunya, que va fer que aquells que no eren independentistes sentissin la necessitat de dir-se'n per mantenir-se en el poder", ha afirmat el líder republicà, que ha criticat que "ara que intueixen que per mantenir-se en el poder han d'amagar la independència, no dubten a amagar-la i dir que ha tornat convergència". 

🗳️ Candidats a les eleccions municipals a Girona: tota la llista