Junts manté l'hegemonia a la Diputació de Girona, tot i perdre un representant —després de les eleccions municipals d'aquest diumenge. Així, el partit tindrà deu diputats a la corporació durant aquest mandat. Per la seva banda, ERC també ha perdut un representant i continua com a segona força amb vuit. És d'aquesta manera que els dos partits sumen una àmplia majoria i podran reeditar el pacte de govern del 2019, que va permetre que Miquel Noguer (Junts) ostentés la presidència de la Diputació i que Pau Presas (ERC) en fos vicepresident. 

Amb els resultats de les eleccions encara provisionals, el PSC ha sumat un diputat i passa a tenir-ne cinc. Així ho ha avançat El Punt Avui aquest dilluns, que ha afegit que la CUP es manté com a quarta força i ara tindrà dos representants a la Diputació de Girona. Els 27 seients de la corporació es completen amb un representant d'Independents per la Selva (IdS) i Tots per l'Empordà (TxE). És a dir, que cadascú manté el diputat assolit en els comicis del 2019.

Quants vots obté cada partit?

La Diputació de Girona té 27 diputats provinents dels partits judicials de Girona (8), Santa Coloma de Farners (6), La Bisbal de l'Empordà (5), Figueres (5), Olot (2) i Puigcerdà. Per repartir els escons s'agafen els vots de tots els partits amb representació en els municipis compresos en aquests partits judicials i es reparteixen fent servir el sistema de la llei D'Hondt. En total, a la demarcació de Girona, Junts ha obtingut 80.613 vots (28,34 %), ERC, 64.771 (22,77 %); PSC, 40.050 (14,07 %); CUP 23.251 (8,17 %); Tots per l'Empordà, 12.787 (4,49 %) i Independents per la Selva, 8.071 (2,83 %).

La resta de diputacions

En el cas de la Diputació de Barcelona, victòria per al PSC. Els bons resultats dels socialistes arreu de la corona metropolitana han servit per a situar la formació al capdavant, i en solitari, a la corporació. Així, han pujat fins als 19 representants provincials i s'han quedat a set de la majoria absoluta. Per contra, la davallada d'ERC ha estat notable: han deixat escapar cinc diputats, per passar dels 16 obtinguts el 2019 a només 11. Tot i això, els republicans han salvat la segona posició. Junts ha crescut de 7 a 10, mentre que els comuns han acabat amb 5 diputats; el PP, amb 4; Tot per Terrassa, un; i Vox, un altre. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, necessitarà pactar amb ERC o Junts.

A la Diputació de Lleida, Junts ha guanyat i ha aconseguit 10 diputats, tot i que necessitarà pactar amb ERC, que ha obtingut 8 representants, o amb el PSC, que n'ha aconseguit 4. Finalment, ERC ha guanyat a la Diputació de Tarragona, tot i que ha perdut dos escons i s'ha quedat amb 9 escons. Per darrere se situen el PSC i Junts, que han empatat amb 8 diputats. Els republicans hauran de pactar amb els socialistes o amb els juntaires, tot i que un acord PSC-Junts també és una opció. 

Imatge principal: ple de la Diputació de Girona del mes de març / ACN