L'estratègia contra la sequera ha esquitxat les eleccions municipals 2023. La falta d'aigua s'està convertint en un problema crític, el Govern ha ampliat aquest mes de maig l'excepcionalitat per la sequera a 495 municipis. Alguns punts colpejats per les restriccions, com l'Espluga de Francolí, pateixen talls d'aigua de 12 h, mentre que els pagesos de Lleida es veuen asfixiats per la manca d'aigua pel regadiu després del tancament del canal d'Urgell i del Segarra-Garrigues. Milers d'arbres fruiters estan en perill i la pujada de preu posterior als mercats, cada dia està més a prop. El Pantà de Sau s'ha convertit en un símbol icònic d'aquesta sequera, ja que s'ha buidat fins a límits històrics: ha arribat a estar només al 6% de la seva capacitat. L'estratègia contra la sequera ha estat durament criticada per molts habitants de Catalunya, des d'ElNacional.cat ens hem desplaçat per veure què en pensen els més afectats:

 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

 

Catalunya, a punt d'entrar en fase d'emergència

Després de dos anys de pluja molt escassa, ens trobem amb molt poca aigua acumulada als embassaments en aquest maig del 2023, que malgrat les pluges de les últimes setmanes, continuen al 25%. A les capçaleres dels rius torna a córrer aigua, però no és el final d'aquesta sequera: la pluja dels últims dies només es tradueix en una ampliació en el marge d'actuació per falta d'aigua. De moment, a la previsió del temps de les pròximes setmanes no es contempla cap regada important a Catalunya.

🔴 Comença la setmana més plujosa de l'any: s'apropen patacs d'aigua, llamps i trons!

El Govern, per la seva part, ha estat molt criticat per les mesures preses contra aquesta crisi climàtica. Els pagesos de Lleida són un dels col·lectius més afectats des del tancament del canal d'Urgell el passat 25 d'abril. El sindicat reclama al govern espanyol mesures urgents econòmiques (ajuts directes, finançament, flexibilització de condicions d'ajuts directes i de desenvolupament rural), tot i que també reclamen tenir en compte la supervivència del bestiar i de les plantacions de fruiters, i per això demanen obres d'emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments. La situació és crítica a tota Catalunya i s'entrarà en fase d'emergència al setembre si no plou suficient. En aquest cas, una de les mesures que entrarien en marxa seria la limitació d'aigua per habitant i dia que ara és de 230 litres i que passaria a ser de 200 litres.

🔴 La CHE declara l'excepcionalitat per sequera a la unitat del Baix Ebre

🔴 El Govern amplia l'excepcionalitat per la sequera: de 224 a 495 municipis

Dures crítiques contra la gestió de l'aigua

Els pagesos, tot i que són un dels col·lectius més colpejats per aquesta sequera, no són els únics. Els habitants de Vilanova de Sau i zones properes al Pantà han patit l'evolució d'aquesta sequera de ben a prop, amb el turisme de sequera. A les seves declaracions, tenen clar que la gestió d'aquesta sequera no ha estat correcta. "Se sap que aquest tipus de sequeres són molt freqüents i no s'han pres prou mesures", es queixa un veí. A més, els estudis científics contra el canvi climàtic avalen que cada vegada seran més intenses. Els habitants de Vilanova de Sau també es queixen de l'espectacle que s'està fent amb aquesta sequera: "es va dir que es traurien 60 tones de peixos del pantà, però el buidament amb xarxes no ha sigut efectiu. S'enganxaven i es trencaven, només han pogut treure 2 tones".

De moment, comenten que no han rebut cap avís informant de talls d'aigua "no ens poden fer això, hem d'alimentar el bestiar", i es queixen que les solucions arriben malament i tard "sempre ho paguem els mateixos. On són les dessaladores que es van prometre a l'anterior sequera?". Recalquen que aquests processos es repeteixen cíclicament i que cal pensar en un futur a mitjà termini, no només solucionar els problemes del futur immediat.  Queden, com la resta de Catalunya, a l'espera de més pluges i alternatives més eficients de l'ús de l'aigua. Les limitacions en cas d'emergència podrien afectar la neteja de vehicles i el consum d'aigua industrial.