El candidat del PP, Daniel Sirera, ha fet servir una dada enganyosa sobre el procés en el debat electoral de Barcelona a TV3 i Catalunya Ràdio — de cara a les eleccions municipals 2023. "8.000 empreses han marxat pel procés independentista", ha afirmat sirera. Des de Verificat han contrastat la informació per a ElNacional.cat i l'han qualificat d'"enganyosa".

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📝 Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?
 

📊 Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?
 

sirera debattv3 verificat empreses

Segons la informació contrastada per Verificat, és cert que 7.007 empreses van traslladar la seu social de Catalunya a altres comunitats autònomes entre el darrer trimestre de 2017 i 2021. Però també és cert que durant aquest mateix període 2.509 empreses van arribar a Catalunya des d’altres llocs de l’Estat. Per tant, el saldo va ser de -4.498 empreses i la dada que ha fet servir Sirera és enganyosa.


La mentida de Maragall sobre habitatge

Per la seva banda, el candidat d'ERC, Ernest Maragall, ha dit una mentida sobre habitatge. "El 49,7% de les famílies han de dedicar el 49% d’ingressos a l’habitatge", ha afirmat. Segons la informació contrastada per Verificat, és fals que "el 49,7% de les famílies han de dedicar el 49% dels seus ingressos a l’habitatge" — com ha dit Maragall. El cert és que el 15% de la població dedica més del 40% dels seus ingressos a l’habitatge, però les persones que viuen de lloguer (4 de cada 10 persones) hi dediquen el 37,5%. Així ho indica la taxa de sobrecàrrega, mesurada per l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

L'afirmació enganyosa de Collboni sobre el MWC

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha fet una afirmació enganyosa sobre el MWC. "Vostè (Ada Colau) estava en contra del Mobile", ha assegurat. Segons la informació contrastada per Verificat, és enganyós. La cosa és que el febrer del 2015, Colau va afirmar en una entrevista al Via Lliure de Rac1 que els grans esdeveniments "no són un model sostenible" i obria la porta a establir unes "regles del joc". El mateix mes, en una entrevista a l'Ara, va afirmar que "en absolut" estava en contra del MWC — cosa que va repetir el maig del 2015 a La Vanguardia. No hem trobat cap declaració de Colau oposant-se al MWC.

La xifra errònia sobre contaminació de Trias

El candidat de Junts, Xavier Trias, ha fet servir una dada errònia sobre contaminació. Trias s'ha dirigit a l'alcaldessa Ada Colau i li ha dit que "això del 30% no és veritat" (en referència a la reducció de la contaminació). "Vostè manipula les xifres perquè la contaminació atmosfèrica depèn de moltes coses", ha reblat. Segons la informació contrastada per Verificat, és cert que les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) han baixat un 30% des del 2015. També és cert que altres partícules contaminants com les partícules en suspensió (PM10) han pujat un 2% en estacions de trànsit i han caigut un 18% en les estacions de fons.  Però aquest fet no obeeix exclusivament a la pacificació dels carrers: l’Ajuntament de Barcelona explica al seu web que la reducció en les lectures "no respon a una única mesura".