L'any 2023 serà un any frenètic, políticament parlant. Abans que acabi el segon trimestre de l'any, hi ha la primera gran convocatòria: les eleccions municipals 2023 a Catalunya. Aquests comicis se celebraran el diumenge 28 de maig de 2023 a 947 municipis, a més dels de l'Estat espanyol. Quan falten mesos perquè tinguin lloc aquestes eleccions, els partits polítics ja estan donant a conèixer qui seran els seus alcaldables a les diferents poblacions on presentin candidatura.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A l'Ajuntament de Rubí, el PSC té l'objectiu de retenir l'alcaldia i ho intentarà, presumiblement, amb Ana María Martínez, alcaldessa de la ciutat des del 2015. L'actual govern de la ciutat del Vallès Occidental és de coalició i el formen els socialistes i els comuns. Per la seva banda, Esquerra Republicana (ERC), principal grup de l'oposició, procurarà créixer electoralment per poder disputar la batllia. A continuació, trobaràs la llista actualitzada dels candidats i candidates a l'alcaldia de Rubí a les eleccions municipals 2023. Aquesta informació s'anirà actualitzant cada vegada que se sàpiguen més detalls de les diverses llistes que concorren en aquesta ciutat.

El PSC repeteix alcaldable amb Ana María Martínez, a l'espera de l'oficialitat

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, va anunciar el mes de juny de 2022 la seva intenció de tornar a encapçalar la llista socialista a les eleccions municipals del 2023. Martínez vol aspirar a un tercer mandat. És la primera regidora del consistori des del 2015. Ara bé, que repeteixi com a número u de la candidatura dependrà del procés de primàries que el partit fa aquest mes de gener, però que previsiblement servirà per ratificar-la com a alcaldable.

ana maria martinez candidata psc rubí 2023   Ana María Martínez
Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí, en un acte dels socialistes a Sant Cugat del Vallès / Foto: Twitter Ana María Martínez.

ERC manté la seva confiança en Xavier Corbera

Esquerra Republicana va ser un dels primers partits a anunciar qui seria el seu candidat a l'alcaldia de Rubí. En aquest cas, ERC aposta per seguir amb Xavier Corbera, després del creixement que la formació va experimentar a les eleccions del 2015, arribant a obtenir 7 regidors, sent els millors resultats que els republicans han aconseguit a la ciutat de Rubí des de l'inici de l'actual període democràtic.

xavi corbera candidat erc rubí 2023   ERC Rubí
Xavi Corbera, en l'acte de presentació de la seva candidatura a l'alcaldia per a les eleccions de 2023 / Foto: ERC Rubí.

En Comú Podem Rubí continua amb el tàndem Andrés Medrano-Ànnia García

La tercera força a les eleccions del 2019 va ser En Comú Podem Rubí, que va obtenir tres edils, força que els va permetre negociar un govern de coalició amb el PSC. Quan falta un any per als comicis, els comuns van oficialitzar la ratificació del tàndem Ànnia García-Andrés Medrano per liderar la llista de 2023. L'única diferència és que, en les eleccions del 26 de maig de 2019, García va ser l'alcaldable i Medrano va ser el número dos. Enguany, s'intercanvien els papers i Andrés Medrano serà qui liderarà la llista, mentre que Ànnia García ocuparà la segona posició de la candidatura.

andrés medrano ànnia garcía en comú podem rubí 2023   En Comú Podem
Andrés Medrano i Ànnia García, en l'acte de presentació dels candidats d'En Comú Podem Rubí per al 2023 / Foto: En Comú Podem Rubí.

Roberto Martín es presenta per tercera vegada amb Ciutadans

La difícil situació de Ciutadans a escala nacional i també autonòmica augura complicacions als municipis. Per això, la formació intentarà mantenir representació en aquells llocs on la va aconseguir el 2019. Rubí és una de les localitats on Ciutadans té prou força, amb tres representants. A l'octubre, el partit es va afanyar a anunciar que Roberto Martín seria per tercera vegada consecutiva el seu cap de cartell.

roberto martín ciutadans rubí 2023   Twitter Ciutadans
Roberto Martín, al centre de la foto, en l'acte de presentació de la seva candidatura per al 2023 / Foto: Twitter Ciutadans.

Toni García liderarà de nou Veïns per Rubí

El partit local Veïns per Rubí buscarà entrar per tercera vegada al ple de l'Ajuntament. En els dos darrers comicis, la candidatura s'ha mantingut estable en el 5-6% dels vots. El llindar per aconseguir representació és aconseguir un mínim del 5% dels sufragis. La formació ha encarregat de nou a Toni García que sigui qui encapçali la llista per a les eleccions municipals de 2023.

Relleu a l'Alternativa d'Unitat Popular: Marina Dolset, nova alcaldable

Tal com ve sent habitual, la candidatura d'Alternativa d'Unitat Popular a Rubí canvia la seva alcaldable cada vegada que hi ha nous comicis. En aquest context, doncs, Marina Dolset, militant de la CUP, és la nova número 1 en substitució de Belén Cañizar. L'AUP buscarà recuperar el múscul electoral, després que el 2019 baixés dels tres regidors de les anteriors eleccions a una única representant.

L'Ajuntament sorgit de les eleccions de 2019

A les eleccions del 26 de maig de 2019, el PSC va repetir victòria amb Ana María Martínez com a candidata. Els socialistes van aplegar el 33% dels vots i van aconseguir 10 regidors. En segona posició, va quedar Esquerra Republicana, que va créixer fins al 22,8% dels sufragis i 7 representants. Els altres quatre grups amb representació al plenari municipal sorgit del 2019 són En Comú Podem Rubí (10,7%; 3 regidors), Ciutadans (10,4%; 3 edils), Veïns per Rubí (6,5%; 1 acta) i AUP (5,1%; 1 regidora). D'altra banda, formacions com Junts o el Partit Popular buscaran entrar al consistori. L'any 2019, es van quedar amb el 4,3% dels vots i el 3,7%, respectivament.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i 12 comunitats autònomes

A les eleccions municipals 2023 del 28 de maig , no només es votarà a la totalitat dels 947 municipis de Catalunya i de l'Estat, sinó que també hi haurà comicis en 12 comunitats autònomes. La llista la formen l'Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Extremadura, Illes Balears, Illes Canàries, Múrcia, Navarra, La Rioja i el País Valencià. Les eleccions autonòmiques seran un termòmetre per al PSOE i el PP, quan quedarà només mig any per les eleccions legislatives 2023, que se celebraran previsiblement al desembre. En aquestes, s'espera que la presidència del govern espanyol se la disputin Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.