L’accés a l’habitatge és el tercer problema més greu per als barcelonins, segons el darrer baròmetre municipal. Actualment, el 7,6% dels enquestats el considera “el problema més greu que té la ciutat”, però no sempre ha estat així. A finals del 2006, aquest percentatge va arribar al 18,75%, el seu nivell més alt des que hi ha dades. En canvi, es va col·locar entre les preocupacions menys prioritàries convertint-se en el problema més greu només per al 0,5% dels barcelonins a finals del 2011 i el 2014

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗳️ Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?
 

🟡 Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?
 

Llogar un pis a Barcelona costa de mitjana 359 euros més que fa deu anys, el que es tradueix en un augment del 50%. A finals del 2012, arrendar un pis costava de mitjana 718 euros al mes, mentre que l’any 2022 va tancar amb un lloguer mitjà de 1.077 euros, segons el Servei d'Estudis i Documentació d'Habitatge de la Generalitat. No obstant això, aquest augment no és exclusiu de la capital catalana. Els preus de lloguer de Barcelona segueixen la mateixa tendència que a la resta de Catalunya.

La comparació entre ciutats és una constant quan parlem dels preus del lloguer. Les dades que acostumen a publicar-se procedeixen de portals immobiliaris, els quals es basen en els anuncis que es pengen als seus webs. Davant la “inexistència d'estadístiques oficials” a escala estatal, el Reial decret llei 7/2019 va establir la creació del Sistema Estatal de Referència del Preu del Lloguer d'Habitatge, basat en allò que els propietaris informen que perceben per llogar el seu pis a la declaració de la renda.

D’acord amb les seves dades més recents (2021), Barcelona és la segona gran ciutat de l’Estat amb el lloguer més car (12,1 euros/m²), pràcticament igualada amb Madrid (12,3 euros/m²), que lidera la classificació. A més, la capital catalana, on el lloguer ha pujat un 27,8% entre 2015 i 2021, és la tercera gran ciutat on més s’han incrementat els preus en aquest període, per darrere de València (38,1%) i Màlaga (33,7%). 

Ara bé, aquestes diferències en els preus del lloguer s'incrementen si prenem com a referència els publicats al web d’Idealista, els quals representen els preus d’oferta disponibles en aquell mes al portal immobiliari i, per tant, no indiquen l’import mitjà de la renda del lloguer, sinó la dels pisos que estan disponibles. Segons les darreres dades publicades per Idealista corresponents al mes d’abril, el preu d’oferta de lloguer a Barcelona (18,6 euros/m²) es troba per sobre del de Madrid (16,4 euros/m²)

A més, encara que ambdues ciutats han seguit tendències similars des del 2008, el preu d’oferta del lloguer a la capital catalana s’ha situat majoritàriament per sobre en aquest període. A l’última dècada, el lloguer ha pujat un 69% a Barcelona, mentre que a Madrid l’augment ha estat del 45%, si prenem com a referència els mesos d’abril del 2013 i el 2023.