La inseguretat és el principal problema de Barcelona, un de cada quatre ciutadans ho creu, segons les dades del baròmetre municipal. Porta sent així des del 2018, quan els barcelonins van col·locar la inseguretat al capdavant de les preocupacions de la capital catalana, coincidint amb el segon any en què es van registrar més delictes a la ciutat de l’última dècada, després del 2019.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗳️ Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?
 

🟡 Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?
 

Però, tot i que el nombre de delictes del 2022 fos similar al del 2011, la preocupació per la inseguretat és molt més elevada ara que fa més d’una dècada. El que demostra que percepcions i fets no sempre van agafats de la mà. De fet, a part dels índexs de criminalitat, “la cohesió social i les desigualtats socioeconòmiques” són factors que influeixen més en la sensació d’inseguretat en els espais urbans, segons un estudi acadèmic publicat el 2018 que ha analitzat la percepció d’inseguretat en cinc ciutats europees, entre elles Barcelona. Això explica les diferències entre les estadístiques policials i la percepció ciutadana.

El 2013 es van registrar 177.366 delictes a Barcelona i el 2022, 193.288, segons les xifres de Mossos. Això vol dir que el nombre total de delictes a la ciutat s’ha incrementat un 9% en l’última dècada. No obstant això, els fets delictius s’han reduït en els últims anys: el 2022, en comparació amb el pic registrat l’any 2019, van disminuir un 14,6%, segons les dades delinqüencials de Mossos i com també hi consta a la nota de premsa de la Junta de Seguretat Local. 

Les denúncies es redueixen a la meitat en 10 anys

A les dades de criminalitat només computen els delictes denunciats o registrats i, per tant, tots aquells delictes dels quals la policia no en té constància queden fora de les estadístiques. El 2021 un de cada quatre barcelonins va declarar ser víctima d’un o més fets delictius, una xifra similar a la d’una dècada enrere, però només un 4,5% va denunciar. Són xifres de l’última enquesta de victimització, que mostra que, tot i que el nombre de persones que diuen haver patit un delicte és el mateix que fa 10 anys, l’índex de denúncia s’ha reduït a la meitat.

El 2018 i el 2019 són els anys en què més barcelonins afirmen haver patit un delicte i això coincideix amb els anys en què s’han registrat més fets delictius, segons les estadístiques de criminalitat tant de Mossos d’Esquadra com del Ministeri de l’Interior. Però només al voltant d’un 19% de les víctimes afirmava haver denunciat, una xifra molt més baixa que deu anys enrere.

Barcelona, la ciutat amb més robatoris d’Espanya

Els robatoris són un dels temes més recurrents en el discurs polític quan parlem de seguretat i representen el 67% del total de delictes denunciats el 2022, segons les dades de Mossos. Però s’han reduït. Concretament, en els últims 10 anys, entre 2013 i 2022, han baixat un 12,7%, i respecte al 2019 la reducció és encara major: del 24%. 

Tot i això, Barcelona segueix sent la ciutat amb més furts per habitant d’Espanya, seguida de Bilbao i València. En canvi, no és la ciutat amb més robatoris d’Europa, com sovint també se li vol atribuir. Seguint la metodologia de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), l'anàlisi feta per Verificat apunta que París, Estocolm o Brussel·les registren més robatoris per habitant que la capital catalana. 

El 0,17% dels habitatges de Barcelona estan ocupats

Un altre dels temes que s’ha posicionat al capdavant de la campanya són les ocupacions. Les dades obtingudes per Verificat del departament d’Interior indiquen un clar augment de les denúncies des de 2005, que es multipliquen per vuit, malgrat que l’any passat es van reduir un 16% respecte del 2019

Però, tot i la gran rellevància mediàtica d’aquesta qüestió, les ocupacions només representen el 0,17% dels habitatges de la ciutat, segons les dades del cens d’habitatges del Consorci de l’Habitatge de Barcelona. A més, la immensa majoria de les denúncies registrades l’any passat, el 97,8%, van ser per delicte d’usurpació, és a dir, de domicilis en què no vivia ningú. Es van registrar 1.419 casos i, a Barcelona, hi ha 10.052 habitatges buits, per tant, representen el 14% d’aquests.