Nit d'infart a Barcelona. El candidat de Junts, Xavier Trias, ha aconseguit guanyar les eleccions a Barcelona, amb 11 regidors, i ha posat punt final a dues legislatures de govern dels comuns amb Ada Colau. El candidat socialista, Jaume Collboni, ha quedat en segona posició amb 10 regidors. Colau ha quedat tercera, amb la qual cosa els morats perden el seu principal bastió a Catalunya però també a Espanya. Socialistes i comuns han estat batallant pel segon lloc fins al darrer vot del recompte. A les 11 de la nit, Trias assegurava que serà el proper alcalde de la ciutat, però, una hora i mitja més tard, quan Collboni ha aconseguit confirmar el segon lloc a la cursa, ha deixat clar que el PSC no renuncia a res. Els socialistes tenen la clau del govern: podrien donar la majoria a Trias, però també podria intentar apostar per liderar un tripartit.
 

🔴 Eleccions Barcelona, 2023, DIRECTE | Resultats i reaccions al triomf de Xavier Trias
 

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

El republicà Ernest Maragall, que va guanyar les eleccions fa quatre anys, ha perdut la meitat de regidors i s'ha quedat amb 5 escons. Tal i com apuntaven els sondejos, el PP s'ha recuperat a Barcelona, amb 4 regidors, en una nit en què Vox, finalment, aconsegueix entrar a la capital catalana.


🟡 Pactòmetre de Barcelona per a les Eleccions Municipals 2023
 

No ha resultat un recompte fàcil per a la candidatura de Xavier Trias, que han seguit la nit electoral concentrats a un hotel del carrer Pelai de Barcelona. A les vuit del vespre els sondejos a peu d'urna relegaven Trias a la tercera posició i auguraven una victòria d'Ada Colau, seguida del socialista Jaume Collboni. Això no obstant, tan bon punt s'ha posat en marxa l'escrutini, Collboni s'ha situat al primer lloc. No ha estat fins ben avançat el recompte que Trias l'ha rellevat a la primera posició, de la qual ja no s'ha mogut.  A les 11 de la nit, Trias ha comparegut per proclamar la seva victòria. "Seré l'alcalde de Barcelona", ha assegurat.

 

El candidat de Junts ha confirmat l'anomenat efecte Trias i ha tornat a guanyar a Barcelona 12 anys després de la victòria que el 2011 el va situar al capdavant del consistori. No obstant això, el futur govern de la ciutat dependrà dels acords que es posin en marxa a partir d'ara. La victòria de Trias és clara, amb un 22,4% dels vots, i en tindria prou amb un pacte amb el PSC per aconseguir el govern de la ciutat, però les expectatives de Junts s'han vist molt refredades quan Collboni, que ha aconseguit un 19,79% dels vots, ha sentenciat que "Barcelona ha votat iniciar una nova etapa i també ha votat progressista". "El PSC no renuncia a res", ha assegurat.

WhatsApp Image 2023 05 28 at 23.30.44
Repartiment d'escons a Barcelona

Minuts després, ja passat dos quarts d'una de la nit, ha estat Colau qui ha apostat obertament per un tripartit, que ha descrit com una "obligació de les forces progressistes". La fins ara alcaldessa ha reivindicat el seu pes en aquest nou escenari i ha subratllat com d'ajustat ha estat el resultat, i que, amb un 19,77% dels vots, ha quedat finalment a només 141 paperetes del socialista Jaume Collboni.

Malgrat la possibilitat de construir un tripartit, la d'aquest diumenge ha estat una nit complicada per als republicans. ERC ha rebut un seriós revés a Barcelona on Ernest Maragall, que fa quatre anys va guanyar les eleccions, ha perdut la meitat dels regidors i s'han quedat amb 5 escons i un 11,22% dels vots. Aquest resultat s'ha vist sens dubte condicionat per l'entrada en campanya de Trias, rival directe en el vot independentista, però també per l'estratègia del partit que ha obligat Maragall a modular l'oposició a Barcelona arran els pactes entre els republicans i els comuns al Parlament de Catalunya. Els republicans no amagaven les cares llargues quan s'han presentat a valorar els resultats.

Entra Vox

El PP ha doblat la representació amb què comptava, la qual cosa tampoc era excessivament difícil tenint en compte que només comptava amb dos regidors i ara en tindrà quatre. Han desaparegut del consistori tant Ciutadans com Valents, que quatre anys enrere, de la mà de Manuel Valls, van quedar en quarta posició i 6 regidors. Per contra, el consistori barceloní s'ha radicalitzat amb l'entrada de dos diputats de Vox, encapçalats per Gonzalo de Oro Pulido.