Un petit poble de la província d'Àvila, a Castella i Lleó, s'erigeix en la localitat que més vota la dreta i l'extrema dreta de l'estat espanyol. El poble és Pozanco. Segons dades de 2023 de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en aquest municipi hi viuen 56 persones. D'aquestes n'han votat 37, sent un dels vots nul. De la trentena de votants que han participat en aquests comicis a la localitat tots han triat entre tres candidatures: PP, Vox i Se Acabó la Fiesta (SALF).  Totes de dreta i extrema dreta, de fet, percentualment, les forces d'extrema dreta han rebut més vots conjuntament. 

🔍 Resultats Eleccions Europees 2024 per municipis | CERCADOR

🇪🇺 Per què l'extrema dreta puja en els països fundadors de la UE i baixa en d'altres?

➕ Els populars guanyen les eleccions i l'extrema dreta sacseja el tauler europeu

A les eleccions europees, els habitants de Pozanco que han exercit el seu dret a vot s'han decantat per opcions de dreta i extrema dreta. La força més votada ha estat el Partit Popular amb el 42,85%. La segona papereta més escollida pels pozanquenys ha estat la de l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez i la seva candidatura que rep el nom de Se Acabó la Fiesta amb un 40,00% dels vots. En tercer i últim lloc ha quedat Vox amb el 17% dels vots. De fet, les forces d'extrema dreta, juntes, han estat les més votades a la localitat. 

escrutini pozanco
Font: Gràfic propi

En les eleccions europees de l'any 2019, les dues forces més votades al municipi van ser el PP i Vox. Tanmateix, en aquesta ocasió el projecte populista d'Alvise Pérez ha seduït més que el de Vox i s'ha fet amb el segon lloc, desterrant els d'Abascal al tercer. 

La participació a Pozanco ha estat molt més alta que la mitjana a l'estat espanyol (49%) situant-se al 65,45%. 19 ciutadans de la localitat han optat per l'abstenció, és a dir, el 34,54%. Finalment, cap ciutadà ha fet un vot en blanc i només n'hi ha hagut un de nul. 

El nou escenari d'extrema dreta espanyola: Vox i Alvise Pérez

No només a Pozanco el projecte d'Alvise Pérez ha restat suport a Vox, és una tònica que els de Santiago Abascal han reconegut després d'aquestes eleccions europees. El líder de Vox a Brussel·les, Jorge Buxadé, ha valorat aquest dilluns que la irrupció de l'agrupació d'electors Se Acabó la Fiesta al Parlament Europeu enfonsa les seves arrels en un "fartatge" que ells "comparteixen", i ha confirmat que els equips de les dues formacions van contactar en el marc de la nit electoral. 

Vox va aconseguir diumenge doblar la seva representació al Parlament Europeu, però competia per una part del seu electorat amb SALF, que s'expressa en termes similars als de Santiago Abascal en un ventall de temes, com la corrupció o la defensa del sector primari. L'agrupació d'Alvise va aconseguir tres escons a l'Eurocambra, en aconseguir 800.000 vots.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!