El Partit Popular guanyaria les eleccions europees del pròxim 9 de juny per davant del PSOE, segons tres enquestes. Els populars, liderats per Dolors Montserrat, aconseguirien entre 24 i 25 eurodiputats i podrien obtenir fins a 13 escons més que l'any 2019. Això és gràcies a la desaparició de Ciutadans, que no obtindria en cap cas representació. Per la seva banda, el PSOE, liderat per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, no perdria pistonada i se situaria en segona posició amb una força d'entre 19 i 20 eurodiputats. 

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

Les eleccions europees marcarien una clara tendència al retorn del bipartidisme espanyol. Almenys, és una de les conclusions que es poden treure de les enquestes de Sociométrica per a El Español, Sigma Dos per El Mundo i NC Report per a La Razón. Els socialistes obtindrien un suport del 29,4% (20 escons), segons el primer mitjà citat; entre el 30,2% dels vots, segons el segon mitjà citat (19-20 eurodiputats); i el 27,9% dels vots (19 escons). 

Vox milloraria resultats, mentre la suma de Sumar i Podemos manté els seus escons

Per la seva banda, l'ultraespanyolisme de Vox aconseguiria ser la tercera força en aquestes eleccions, però molt lluny de la segona posició. La formació liderada per Jorge Buxadé aconseguiria entre 6 i 7 eurodiputats: 6 per a La Razón, 6-7 per a El Mundo i 7 per a El Español. Això implica que l'extrema dreta podria obtenir fins a 4 eurodiputats més que fa 5 anys i consolidant la seva aliança amb l'Eurogrup del Partit dels Conservadors i Reformistes Europeus, liderat per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. 

A l'esquerra del PSOE, Sumar i Podemos per separat podrien millorar fins i tot els resultats de les passades eleccions. L'any 2019 la coalició entre les dues formacions va aconseguir fins a 6 eurodiputats, sent la quarta força. Ara, la suma dels dos podria arribar als 7 eurodiputats. És el que diu l'enquesta de Sigma Dos, en la qual detalla que Sumar podria obtenir fins a 5 escons, mentre que Podemos n'obtindria 2. En canvi, en les altres dues enquestes, Sumar, liderats per Estrella Galán, n'aconsegueix 4, mentre que Podemos, encapçalats per Irene Montero, 2. La suma dels dos partits igualaria els resultats de les eleccions del 2019. 

ERC i Junts perdrien escons

Pel que fa a l'independentisme català i als nacionalistes, la coalició d'Esquerra Republicana, BNG, Bildu i Més per Mallorca, Ara Repúbliques, aconseguiria entre 3 i 2 eurodiputats. La formació liderada Diana Riba i Tomàs Molina consolidaria els seus tres eurodiputats o en perdria dos. Mentre que segons NC Reports assoliria 3 eurodiputats, Sociométrica i Sigma Dos li donarien fins a 2 escons. En canvi, Junts per Catalunya s'asseguraria 1 escó en els tres casos, tot i que NC Reports assegura que candidatura liderada per Ton Comín podria arribar als 2 eurodiputats. 

Les dues candidatures que no queda del tot clar si obtindran representació són la coalició liderada pel PNB, Coalició Canària, Geroa Bai i el PI (CEUS) i la formació populista Se Acabó la Fiesta. Els nacionalistes, liderats per Oihane Agirregoita, mantindrien el seu únic eurodiputat en el cas de NC Reports, mentre que Sigma Dos li dona entre 0-1 i NC Reports l'atorga com a grup extraparlamentari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!