El CIS ho ha tornat a fer, i no n'ha encertat ni una en el pronòstic de les eleccions europees. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), dirigit per Félix Tezanos, ha aconseguit un nou rècord en els comicis d'aquest diumenge: ha fallat absolutament totes les forquilles dels partits. El CIS no ha aconseguit encertar els resultats de cap formació que representarà Espanya al Parlament Europeu durant els pròxims cinc anys. Segons el baròmetre del CIS, el PSOE guanyava les eleccions amb cinc punts d'avantatge sobre el PP en la primera enquesta (32,8%-35,2%), i 3 per sobre en la segona (27,9%-30,2%). La realitat ha estat una altra, i és que el PSOE ha quedat en segona posició, amb el 30,2% dels vots i 20 eurodiputats, mentre que el PP ha guanyat les eleccions europees i ha aconseguit el 34% dels suports, amb 22 eurodiputats, bastant per sobre de les estimacions del CIS, que li atorgaven entre el 28,3% i un 30,5%. 

En les seves enquestes, el CIS atribuïa al PSOE una forquilla d'entre 21 i 24 escons, en canvi, al PP, li donava entre 18 i 20 escons, unes dades que eren molt esperançadores per als socialistes, i que finalment, no s'han acabat complint. 

Els errors de Tezanos

En la lluita entre Sumar i Podemos, el CIS tampoc n'ha encertat ni una. Al partit de Yolanda Díaz li donava una forquilla d'entre un 5,4 i un 7,4% dels vots, i s'ha quedat amb un pobre 4,65%, i 3 eurodiputats. Mentre que a Podemos, li donava entre un 3,6% i un 3,9%, i les urnes han atorgat només un 3,3% i 2 escons. També va fallar les estimacions d'Ara Repúbliques —coalició d'ERC, EH Bildu, el BNG i Més— que va aconseguir el 4,9% dels suports, bastant per sobre del 3,7-4,1% que li donava el CIS. El candidat de Junts, Toni Comín, també ha aconseguit superar els resultats de Tezanos, que li donava un 1,6% i finalment, ha aconseguit el 2,5% i 1 eurodiputat. Al PNB, el CIS només li atorgava entre un 1 i 1,3%, i ha obtingut 1,6%. 

L'estimació dels resultats de Vox ha estat la més aproximada, ja que, el CIS donava a la candidatura de Jorge Buxadé entre el 9,9% i l'11%, tot i que finalment ha estat la tercera força i s'ha quedat en el 9,6%, amb 6 escons. Tot i que, l'encert més gran del CIS ha estat la irrupció de Se Acabó la Fiesta de Luis Alvise Pérez. En la darrera enquesta del CIS li atorgaven una forquilla d'entre el 4,9% i el 5,7%, finalment ha aconseguit quedar-se amb un 4,9%, i tres escons.  

Ridícul habitual

La d'aquestes eleccions, no és la primera patinada del CIS de Tezanos, que cada cop perd més credibilitat entre la població. En les eleccions de Catalunya del 12-M també es va equivocar, ja que pronosticava que Junts i ERC empatarien i que el PSC guanyaria amb una distància de més de 14 punts. Els de Puigdemont havien d'obtenir entre un 15,4 i un 18,1% dels vots, lluny del 21,61% que va aconseguir. En el cas dels d'Aragonès, la forquilla era d'entre un 15,2 i un 17,9%, però la realitat és que no van arribar ni al 14% (13,68%). Un altre cop, els resultats dels socialistes estaven inflats: del 29,8-33,2% pronosticat, al 27,96% real. En les eleccions gallegues del mes de febrer, el CIS també donava una derrota del PP i un govern format per BNG-PSOE a Galícia. Un altre error, perquè finalment, el PP va tornar a aconseguir una majoria absoluta. 

L'any passat en les eleccions municipals i autonòmiques a Espanya, Tezanos donava menys poder del que va obtenir al PP, i situava al PSOE com el partit més votat. Finalment, el partit de Núñez Feijóo va acabar arrasant als comicis i va aconseguir guanyar en tota Espanya. En les generals de juliol de 2023, el CIS també li donava la victòria al PSOE, i el PP, va tornar a ser la llista més votada. 

El PP vol el cap de Tezanos

Els populars han demanat aquests dilluns la dimissió de Tezanos per les seves males previsions electorals. Segons la seva opinió, hauria de "deixar de prendre el pèl als espanyols" i "jubilar-se", segons han traslladat públicament diversos dirigents de la formació. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha assenyalat que Tezanos hauria de "prendre nota" i "deixar de prendre el pèl" als espanyols. Gamarra ha assenyalat que cal que el director del CIS deixi d'"utilitzar els recursos públics en benefici del Partit Socialista".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!