Aquest 9 de juny se celebren les eleccions europees que a l'estat espanyol repartiran 61 escons. ElNacional.cat ofereix un recull de les enquestes publicades en els últims mesos i analitza la tendència dels diferents partits. Tot i que encara queden uns dies al davant i la campanya podria modificar la intenció de vot dels electors, els sondejos apunten a una victòria del PP, mentre que el PSOE es perfila com a segona força. T'expliquem dia a dia com van les enquestes de les eleccions al Parlament Europeu. 

🗳️ Eleccions Europees 2024: dates, candidats, vot per correu i tot sobre el 9-J
🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

L'evolució de la intenció de vot a les eleccions europees

La quantitat d'enquestes elaborades per a les eleccions europees no és tan nombrosa com en el cas d'altres comicis, com poden ser les generals o les catalanes. Tanmateix, els sondejos publicats en els últims tres mesos apunten cap a un mateix escenari, que situa el Partit Popular (PP) com a primera força, amb un 34% dels vots. En segona posició hi ha el PSOE, 5 punts per darrere dels populars, amb el suport d'un 29% dels electors de mitjana. Vox seria el tercer partit més votat, amb al voltant d'un 10% dels vots. En quarta posició se situaria Sumar, que obtindria un 6,5% dels sufragis. Podemos, que es presenta de forma independent, aconseguiria una mica menys del 3,5% dels vots.

La candidatura d'Ara Repúbliques, que agrupa Esquerra Republicana (ERC), EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), aconseguiria superar el 4,5% dels vots, mentre que Junts per Catalunya se situaria al voltant del 2,5%. Finalment, Coalició per una Europa Solidària (Ceus), que inclou, entre altres, el Partit Nacionalista Basc (PNB) i Coalició Canària obtindria menys del 2% dels sufragis. La resta de candidatures que es presenten a les eleccions al Parlament Europeu no aconseguirien els suports necessaris com per obtenir representació, ja que obtindrien un 1% o menys. És el cas de Ciutadans, que com ha succeït en altres parlaments, també desapareixeria de l'Eurocambra.

Per analitzar l'evolució de l'opinió dels votants de cara a les eleccions al Parlament Europeu, ElNacional.cat ha examinat les enquestes publicades per diferents mitjans des del passat mes de març, quan es van definir les candidatures i coalicions de cara als comicis. Amb les dades recollides, s'ha elaborat un gràfic que mostra els resultats de cada enquesta i la tendència mitjana per a cada partit, que s'actualitza a mesura que es publiquen nous sondejos del 9-J.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!