Tots i cadascun dels candidats i candidates que concorren a les llistes al Parlament de Catalunya el pròxim 12 de maig tenen una història personal, més enllà de la política. De fet, sovint són aquests trets idiosincràtics de cada persona, els orígens o les lluites dels seus avantpassats generacionals el que motiva la seva vinculació amb la militància política. ElNacional.cat ha conversat amb Susana Martínez Heredia (1991), candidata número 26 de la llista del PSC per la demarcació de Barcelona. Martínez, economista, gitana d’origen i arrelada al barri de la Mina a Sant Adrià del Besòs, es podria convertir la nit del proper diumenge en la primera diputada gitana de la història del Parlament de Catalunya.

🔴 Debat TV3 Eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE
 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació
 

En un vídeo per a aquest diari, Susana Martínez es presenta amb orgull com a “dona, gitana, del barri de la Mina i mare de dos fills”. Graduada en Economia, també té un màster en Assessoria i Gestió Tributària, i és funcionària de la Generalitat de Catalunya. A les xarxes socials, visibilitza amb molta difusió i denuncia les desigualtats que pateix el poble gitano. A TikTok, Martínez acumula més de 16.000 seguidors al seu compte @gitanaeconomista, i algun dels vídeos ha superat les 900.000 visualitzacions

La seva irrupció a la política: un entorn familiar que sempre ha cregut “en les possibilitats de canvi”

No és la primera vegada que Susana Martínez forma part d’un tiquet electoral dels socialistes. Concretament, l’economista va concórrer per primera vegada a unes eleccions en els darrers comicis municipals, que es remunten al passat 28 de maig de 2023. Martínez va ser la número 12 de la candidatura que Filo Cañete va encapçalar a Sant Adrià del Besòs. El PSC va obtenir una victòria contundent a la ciutat del Barcelonès aplegant el 43,31% dels vots, que es van traduir en 11 regidors. D’aquesta manera, ella es va quedar a una acta de formar part del consistori de la seva localitat. Ara bé, què la va portar a entrar en política i implicar-se en el projecte dels socialistes? Segons exposa en aquest diari, el factor “decisiu” va ser “haver crescut en un entorn familiar que, malgrat la falta d’oportunitats, les desigualtats i els estigmes que hem patit i pateix la nostra societat, sempre ha cregut en la possibilitat de canvi”. “Ells van despertar-me una flama inextingible de desig de canvi per a una societat més justa, lliure, igualitària i inclusiva, i la política és l’eina que ens permet construir una societat millor”, defensa.

 

Ara podria tenir més opcions d’entrar en la política institucional: les enquestes coincideixen en el fet que el PSC s’aproparia a la quarantena d’escons que, al seu torn, implicaria que podria obtenir entre 26 i 27 per la demarcació de Barcelona. I és aquí on Susana Martínez podria fer història: anant en la posició 26, aconseguiria un escó que la convertiria en la primera parlamentària d’origen gitano a la cambra catalana. Sobre el seu partit, el PSC, manifesta que està “convençuda que dona compliment als valors i principis d’igualtat, llibertat, justícia social, solidaritat, pau i respecte per construir un món en el qual totes les persones gaudeixin dels mateixos drets i d’una igualtat real d’oportunitats”.

Susana Martínez es mostra segura d’haver fet aquest pas i d’assumir diversos compromisos: “Amb tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, de fidelitat als nostres valors i principis, i per treballar units, independentment de les nostres diferències”. A parer seu, és el moment de “girar full”: “Toca unitat, esperança i progrés”. I és que, després de tants anys de “lluites i desigualtats”, Susana Martínez ambiciona aquest horitzó, tal com escriu a la seva biografia de la xarxa X: “Igual que Luther King, jo també tinc un somni… Somio amb el dia en el que es pugui presumir de ser gitano sense ser prejutjat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!