El 12 de maig es viurà una nova jornada electoral a Catalunya, després de la convocatòria de les eleccions a Catalunya 2024 de manera anticipada. Per tercer cop en un any, milers de ciutadans acudiran als col·legis electorals per dipositar el seu vot i, en aquest cas, escollir el nou govern català. Per poder desenvolupar les votacions, s'hauran de constituir les meses electorals, formades per ciutadans d'acord amb un sorteig públic. Però quan es farà el sorteig de les meses electorals per a les eleccions a Catalunya 2024? A continuació, t'expliquem com funciona el procediment.

📍 Eleccions a Catalunya 2024: dates, calendari, vot per correu i possibles candidats
 

🟡 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa

📊 Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos

🗳️ Vot per correu a les eleccions de Catalunya 2024: terminis i com sol·licitar-lo

Sorteig de les meses electorals per a les eleccions a Catalunya 2024

Els ajuntaments, sota la supervisió de les juntes electorals de zona, són els encarregats de fer el sorteig públic que elegeix, de manera aleatòria, els membres de les meses electorals i els seus suplents. Així, qualsevol persona inclosa a la llista d'electors d'una mesa pot ser cridada per formar-ne part, a excepció d'aquelles que no saben llegir ni escriure i de les majors de 70 anys. Tampoc formaran part d'una mesa els ciutadans que compleixen 18 anys entre la data del sorteig i la data de celebració de les eleccions, en aquest cas el 12 de maig. 

Seguint la llei electoral, aquest sorteig de les meses electorals s'ha de celebrar entre 25 i 29 dies després de la convocatòria dels comicis. En el cas del 12-M, es farà entre el 13 i el 17 d'abril i, un cop celebrat, es comunicarà als designats en un termini de tres dies. La notificació l'entregarà a mà un agent de policia o un carter, amb tota la informació sobre quin lloc t'ha tocat ocupar a les eleccions catalanes i les instruccions de què has de fer. Si per raons de pes no pots formar part d'una mesa electoral, tindràs set dies per presentar al·legacions.

📆 Calendari eleccions a Catalunya 2024: dates clau i inici de la campanya electoral
 

Qui conforma una mesa electoral?

La mesa electoral està formada per tres membres: un president o presidenta i dos vocals. A més, també s'escullen dos suplents per a cadascuna de les persones integrants de la mesa, que ocuparan un dels llocs en cas de no compareixença del titular o que hagi estat eximit per la junta electoral. Segons marca la LOREG, tots ells han de saber llegir i escriure i han de ser menors de 70 anys. En el cas del president de la mesa, ha de tenir el títol de batxillerat o FP de segon grau o, subsidiàriament, el graduat escolar o equivalent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!