La candidatura de Comuns Sumar, encapçalada per Jéssica Albiach, ha presentat aquest divendres el seu programa de cara a les eleccions. I en ell s'hi fa una menció al conflicte amb l'Estat espanyol, que durant tants comicis ha estat protagonista. Aquest 12-M ho torna a ser, i encara més amb el possible retorn de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat. Per tal de resoldre aquest conflicte encara obert, els Comuns defensen novament el referèndum perquè la societat catalana tingui l'última paraula sobre el model d'estat i una hipotètica independència. L'opció d'una consulta, de tota manera, ja l'ha descartat el PSOE i el PSC, però els Comuns s'hi mantenen ferms.

El camí per arribar a aquest escenari també és el mateix, pels Comuns: la negociació. De fet, el programa del partit es pronuncia indubtablement a favor de donar "un nou impuls" a la taula de diàleg entre la Generalitat i La Moncloa. És en aquest espai que la formació confia poder trobar punts d'acord que permetin dibuixar la solució al conflicte amb l'Estat. "La taula bilateral de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític és el marc adient per vehicular les possibles solucions", llegeix el document. Això, malgrat que la taula només s'ha reunit un total de tres vegades —de manera pública— des del 2020, i que s'ha congelat actualment per la convocatòria d'eleccions. Els Comuns han tingut presència al govern espanyol a través d'Unidas Podemos i Sumar, però des d'aquesta posició no han donat resposta al reclam de Pere Aragonès per reunir més sovint l'espai de diàleg.

En tot cas, l'aposta per la negociació es fa evident en el programa dels Comuns. "A Catalunya hi ha una majoria social favorable a la via del diàleg per resoldre el conflicte polític i que rebutja la via unilateral i l’immobilisme", s'explica. A més, argumenta que l'arribada del govern de coalició "progressista" a l'Estat espanyol "ha obert el camí del diàleg polític i de les solucions acordades amb el Govern català". "La nova etapa que s’obrirà després de les eleccions catalanes ha d’afavorir noves majories que permetin continuar avançant en el diàleg. Una majoria que faci possible un acord sense vencedors ni vençuts, tancant ferides i restablint confiances, deixant enrere les estratègies de la confrontació, i també les de la imposició, que només han portat frustració i que són un camí sense sortida", afegeix el document.

Autogovern, finançament i llengua

Per altra banda, els Comuns també aposten per reforçar l'autogovern català i impulsar un nou model de finançament amb una hisenda pròpia, "justa i solidària". "Perquè el país avanci cal que l’autogovern avanci. Portem deu anys de paràlisi i de recentralització. La majoria de la ciutadania considera que l’autogovern que tenim és insuficient", diu el programa. "Catalunya necessita millorar les competències i incrementar els recursos amb un nou sistema de finançament propi per fer front els reptes socials i ambientals i garantir plenament l’escola catalana. Un autogovern nacional fort al servei de la majoria", argumenta. En aquesta línia, també es proposa avançar en el reconeixement de Catalunya com a nació, a més de la defensa del català, de la immersió lingüística a l’educació i de la seva oficialitat a l’Estat i a la Unió Europea.