La decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, el seu “he decidit seguir” —reconstruït i simplificat per la saviesa popular en un “me quedo”— no només ha condicionat des del minut zero l'arrencada de campanya al Parlament, sinó que aquest dilluns ha congelat literalment la cursa. Mentre a la seu del PSC, la formació que lidera les enquestes, aguantaven la respiració, a la resta de partits s'enganxaven a ràdios i televisions per entendre la raó que durant els darrers cinc dies ha mantingut la política espanyola balancejant-se en la incertesa més absoluta.

Un cop absorbits els vuit minuts d'al·locució a les portes de La Moncloa, les reaccions de les diferents seus electorals han sorgit en cascada, però la pregunta del milió és quin serà l'impacte d'aquesta sorprenent sacsejada de vol gallinaci a la cursa del 12-M. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el parer majoritari de l'opinió pública a l'Estat està a favor de la continuïtat de Pedro Sánchez. El baròmetre elaborat pel CIS després de donar-se a conèixer la carta que el president espanyol va publicar dijous passat anunciant que obria un període de reflexió sobre el seu futur assenyala que, si ara es convoquessin eleccions generals, el PSOE les guanyaria, situant-se a 9,4 punts per damunt del PP.

“Se li pot girar en contra”

Però, un cop decidit que no plegava, un dels reptes de Sánchez era com explicar que es manté al capdavant del govern després de cinc dies amb els seus simpatitzants —i detractors— amb l'ai al cor. L'enquesta del CIS no recull aquest impacte. I, de parers n'hi ha per tots els gustos. També entre les forces d'esquerra. Des dels qui l'aplaudeixen amb entusiasme a les files del PSOE o a les portes de La Moncloa fins al toc d'atenció del politòleg i exsoci de govern Pablo Iglesias, que ha assegurat a RAC1 que el president espanyol ha fet el ridícul amb una jugada que ha tingut el país en suspens “per, bàsicament, no dir res”. “Se li pot girar en contra. En política, la línia entre la solemnitat i el ridícul és, sovint, estreta”, ha reblat.

El primer termòmetre del qual disposarà Sánchez serà la campanya catalana. De fet, el retret més general que ha rebut des de la resta de partits és que el seu objectiu no era més que condicionar la campanya al Parlament. Després d'aconseguir millorar resultats al País Basc i abans del test de les europees, el principal examen que ha de superar un PSOE implacablement encalçat per l'oposició de PP i Vox és a Catalunya, on té clares possibilitats de guanyar.

I, sens dubte, qui més pot notar la febrada és el candidat del PSC, Salvador Illa. Precisament la intenció dels socialistes catalans era que Sánchez hagués estat molt present a l'arrencada de la campanya catalana, ja des de l'enganxada de cartells i aquest mateix cap de setmana. I, de fet, ho ha estat, però no de la manera com tenien prevista. El sorprenent anunci del líder socialista va enxampar el candidat del PSC, com a la resta, en els boxes de sortida d'una cursa on apareix com a favorit, segons totes les enquestes.

A partir d'aquell moment, el presidenciable del PSC s'ha vist obligat a capgirar els plans de campanya que tenia previstos. Entre altres qüestions, dissabte Illa va suspendre la seva campanya per acudir al comitè federal del PSOE, la qual cosa va provocar les crítiques dels seus rivals, que li retreuen que la seva prioritat és el PSOE i no Catalunya. Fins aquest matí, el PSC tenia coll avall la possibilitat molt real d'una dimissió de Sánchez i admetia que podria haver desencadenat una reacció de simpatia dels votants. Ara haurà de comprovar el grau de simpatia que provoca la decisió de mantenir-se al càrrec. De moment, al PSC es declaren “contents”, però “prudents”.

Més polarització

Junts, que apareix als sondejos darrere d'Illa, ha assegurat des del primer moment que no permetrien que Sánchez espanyolitzés la campanya i, això no obstant, aquest debat ha condicionat una part important de les seves intervencions. Un cop conegut el desllorigador, els estrategs d'aquesta formació consideren que la incursió de Sánchez servirà per polaritzar més la campanya entre PSC i Junts. Fins ara, el candidat de Junts, Carles Puigdemont havia situat clarament Illa com el rival a abatre i el tenia assenyalat com a objectiu central de les seves pulles als mítings. Aquest dilluns, però, Puigdemont ha hagut de suspendre la seva participació en la cursa electoral arran de la mort de la seva mare. No podrà assistir a l'enterrament a Amer perquè encara és a l'exili. Aquest dilluns i dimarts serà el secretari general, Jordi Turull, qui assumeixi el míting central a Argelers i Mollerussa.

Els estrategs de Junts preveuen que el moviment del líder del PSOE, tant la decisió de deixar en suspens la seva continuïtat al capdavant del govern, com la decisió que ha anunciat aquest dilluns pot haver provocat malestar entre votants independentistes, la qual cosa pot ajudar a la mobilització, precisament un dels objectius de la campanya d'aquesta formació, que dissabte reclamava concentrar el vot independentista.

Menys contundent havia estat el posicionament d'ERC amb relació a Sánchez. De fet, els líders d'Esquerra havien sortit públicament a demanar a Sánchez que no renunciés a la seva responsabilitat al capdavant del govern. Això no obstant, el candidat, Pere Aragonès, ha tensat el discurs un cop ha constat que, malgrat les previsions d'una part important del món polític, Sánchez no ha plegat. Aragonès, que pugna per no quedar despenjat de les enquestes i que s'ha vist molt condicionat pel suport brindat les dues darreres legislatures al PSOE, s'ha queixat que durant cinc dies “s'ha jugat amb els sentiments i l'empatia de les persones” i ha atribuït el moviment del líder socialista a un intent de condicionar la campanya catalana.

També els Comuns, que comparteixen govern amb el PSOE, s'havien alineat al cor de veus que reclamaven a Sánchez, que no marxés. I també Jéssica Albiach, que pugna per no perdre vots cap al PSC, s'ha apuntat a les crítiques per l'ambigüitat de les propostes de Sánchez i per cinc dies d'incertesa que considera incomprensibles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!