El Partit Popular (PP) de Fernando López Miras aspira a governar en solitari. I tot passa perquè, després de les eleccions autonòmiques de Múrcia, els resultats li donin prou marge per no dependre de Vox en l’aritmètica parlamentària. López Miras governa des del 2017 i des del 2021 ho fa gràcies als diputats díscols de Ciutadans, que van frustrar la moció de censura contra el Partit Popular. Els problemes de contaminació del Mar Menor és un dels elements de la campanya electoral murciana.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

El PP governa a la Regió de Múrcia des de 1995 i Fernando López Miras ho fa des del 2017, quan va substituir en el càrrec Pedro Antonio Sánchez, que va dimitir al ser investigat per frau, suborn i revelació de secrets pel cas Púnica. Tot i que el PSOE va guanyar les eleccions autonòmiques de 2019, López Miras va formar govern amb Ciutadans i amb el suport extern de Vox. Ara bé, a la meitat de la legislatura, al 2021, Ciutadans i el PSOE van ordir un pla per promoure una moció de censura i canviar de color el govern regional i local. L’intent va fracassar pels vots de tres expulsats de Vox i de tres trànsfugues de Ciutadans. A canvi, un diputat expulsat de Vox i els tres de Ciutadans van acceptar acceptar càrrecs al govern de López Miras. Aquell fracàs va suposar un míssil a la línia de flotació de la formació d’Inés Arrimadas, que es va veure arraconada.

López Miras mirarà de reüll els resultats de Vox, que concorre als comicis amb l’exjugador de bàsquet professional José Ángel Antelo com a alcaldable. A l’esquerra hi ha el candidat del PSOE, José Vélez, que és el delegat del govern central a Múrcia des del 2020. Del seu temps com a regidor a Calasparra, Vélez està investigat per suposades irregularitats en la gestió de la plaça de braus del seu municipi. D’altra banda, María José Ros serà la cap de llista de Ciutadans i Podemos, Izquierda Unida i Alianza Verde es presenten sota una coalició per primera vegada, el número 1 de la qual és María Marín.

📨 Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any?

 

En les eleccions de 2019, el PSOE va ser la força més votada aconseguint 17 escons i el 32% dels vots, a molt poca distància del PP (16 i 32%). El tercer partit va ser Ciutadans, amb 6 representants i el 12% de les paperetes, per davant de Vox (4 diputats i el 9%) i de la coalició Podemos-EQUO (2 i 5’5%).

La catàstrofe del Mar Menor a les eleccions autonòmiques de Múrcia

Durant tota la legislatura la catàstrofe natural del Mar Menor ha enfrontat el govern central, el govern autonòmic i l’oposició. L’aparició de tones de peixos morts a les aigües ha encès els ànims d’un problema que amenaça l’existència del paratge natural, que a priori està protegit pel seu valor ecològic. La mort dels peixos s’explica pel vessament massiu de residus a l’albufera.

Les enquestes a les eleccions autonòmiques de Múrcia

El CIS preelectoral preveu la victòria del PP, amb 17 o 18 diputats, força lluny dels 23 necessaris per obtenir la majoria absoluta i també lluny d'una majoria prou sòlida per governar en solitari. Aquest panorama faria imprescindible l'aliança amb Vox, a qui l'estudi pronostica un fort augment (7-9 escons). Les forces d'esquerres no sumarien prou per teixir una entesa alternativa per desbancar la dreta del poder.

Segons l’última enquesta del Centre d’Estudis Murcians d’Opiniço Pública (CEMOP) publicada aquest abril, el PP es quedaria a prop de la majoria absoluta assolint entre 20 i 21 diputats -se’n necessiten 23- i podria governar en solitari sense dependre de Vox perquè sumaria més que tota l’esquerra junta. Segons el sondeig, el PSOE obtindria entre 14 i 15 escons, Vox se’n quedaria 7 i Podemos, 3. Al mateix temps, Ciutadans desapareixeria de l’arc parlamentari.