El Partit Popular (PP) ha guanyat còmodament les eleccions al Parlament de Cantàbria d'aquest 28 de maig i María José Sáenz de Buruaga apunta a ser la nova presidenta del govern autonòmic, posant així fi a la segona etapa de Miguel Ángel Revilla a la presidència. Amb 15 diputats, els populars han superat àmpliament els 9 diputats que havien aconseguit en els anteriors comicis i, com ja indicaven tots els sondejos publicats en els últims mesos, han tornat a ser el partit més votat, fet que no passava des del 2015. Ho han fet amb un sorpasso al Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) de Revilla, que ha caigut en picat i ha passat de tenir 14 diputats a només 8. De fet, els regionalistes han estat a punt de ser superats fins i tot pels qui fins ara havien estat els seus socis de govern, el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) de Pablo Zuloaga, que ha millorat els seus resultats i passa dels 7 diputats als 8

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques

🗳️ Resultats de les Eleccions Autonòmiques 2023: escrutini en directe

🗳️ Resultats Eleccions Municipals 2023 per municipis: escrutini en directe

 

Per la seva banda, Vox, que per aquestes eleccions estrenava a Letícia Díaz com a cap de cartell, ha doblat el nombre de diputats dels 2 que tenia fins als 4. Això es deu també en gran part pels mals resultats de Ciudadanos, que ha passat de ser la quarta força al parlament càntabre amb 3 diputats a no obtenir cap amb poc més del 2% dels vots. Malgrat els esforços de Félix Álvarez "Felisuco", la davallada del partit en l'àmbit estatal també ha arribat a Cantàbria, on s'ha quedat sense representació. Tampoc en tindrà Podemos, que amb Mónica Rodero al capdavant ha fracassat en el seu intent de retornar al parlament càntabre després d'haver-ne quedat fora a les eleccions autonòmiques de 2019.

 

 

S'acaben vuit anys de govern de Miguel Ángel Revilla

El PP ha estat el gran vencedor de les eleccions al Parlament de Cantàbria a les urnes i ho té tot de cara per poder governar, acabant amb la segona etapa de Miguel Ángel Revilla al capdavant del govern càntabre entre 2015 i 2023. De fet, l'actual president s'ha vist superat fins i tot pels seus socis de govern, el PSOE, de manera que no podrà reeditar l'acord de coalició que mantenien fins ara. Un possible pacte entre el PP i Vox, com s'espera també en altres comunitats autònomes, li podria donar la presidència a María José Sáenz de Buruaga, fent que els populars recuperessin el govern que ja van tenir entre 2011 i 2015, aleshores encapçalat per Ignacio Diego. Es dona la possibilitat, tot i que bastant remota, que sigui el mateix Revilla i el seu partit qui donin la presidència al PP a canvi de mantenir-se al govern. De fet, els populars i el PRC ja van ser socis de govern entre els anys 1995 i 2003, amb Revilla aleshores de vicepresident.