El moviment de Pedro Sánchez anticipant eleccions generals pel 23 de juliol ha agafat als socis i a l’oposició a contrapeu, fins al punt que, en les últimes hores, s’ha especulat que el PP aprofitaria per avançar les eleccions autonòmiques de Galícia i Castella i Lleó pel mateix dia i, d'aquesta manera, donar recorregut a l’embranzida del 28 de maig. Doncs bé, els governs d’aquestes dues comunitats controlades pel PP han descartat la possibilitat de convocar un superdiumenge d’estiu.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades a Espanya 2023

 

Després de la reunió del comitè executiu del PP gallec, el president i líder de la formació, Alfonso Rueda, ha barrat el pas a un possible avançament electoral. “Les urgències electorals del PSOE per tapar els seus resultats no poden ser les urgències de Galícia perquè l’estabilitat de Galícia no té preu i val molt més que els interessos partidistes de Pedro Sánchez”, ha afirmat Rueda davant de la militància, amb qui ha tret pit d’haver resultat ser la formació més votada a les eleccions municipals.

En aquest sentit, Rueda ha continuat. “El PP de Galícia va guanyar les eleccions municipals sense cap mena de dubte. I les vam guanyar perquè vam aprendre la lliçó i vam corregir els errors”, ha explicat. L’altre baró del PP que tenia a la mà anticipar urnes era Alfonso Fernández Mañueco, que governa a Castella i Lleó amb Vox des del l’any passat. En una piulada, el president castellanolleonès ha tancat la porta a portar els ciutadans a votar el 23 de juliol. “La marea blava és imparable. Els resultats electorals han portat Pedro Sánchez a convocar les eleccions generals, en les quals culminarem el canvi de cicle que vam començar ahir”, ha escrit Mañueco, que ha fet costat a la candidatura de Feijóo.

L’activació dels comicis estatals han originat una autèntica jugada d’escacs entre el PSOE i el PP en les últimes hores. Pedro Sánchez ha optat per apagar el soroll de la victòria aclaparadora del PP del 28 de maig convocant, per sorpresa, eleccions a les corts espanyoles, en una jugada que ha agafat els socis i l’oposició descol·locats. Tot i això, el líder del PP ha entomat el repte aquest dilluns i s’ha mostrat convençut de “derogar el sanchisme” el 23 de juliol.

En qualsevol cas, Pedro Sánchez ha comunicat als seus companys de Consell de Ministres en una reunió extraordinària la decisió de dissoldre les Corts espanyoles i convocar les eleccions pel 23 de juliol, d’aquí a 54 dies, tal com estableix la Constitució espanyola. En la compareixença, Sánchez, que n’ha informat al rei Felip VI, ha assegurat que ha optat per sotmetre’s al “mandat democràtic i a la voluntat popular” després de la debacle de diumenge. “Assumeixo els resultats”, ha afirmat des dels jardins de La Moncloa.

L’oasi gallec i el tàndem PP-Vox a Castella i Lleó

Els rumors havien planat sobre Galícia i Castella i Lleó, on el PP domina, encara que amb diferents aritmètiques. El PP viu a la terra de Feijóo un autèntic oasi. En els comicis de juliol de 2020, en plena pandèmia, Alberto Núñez Feijóo va aconseguir la quarta majoria absoluta consecutiva al Parlament aconseguint 42 diputats de 75 possibles. Ara bé el canvi més substantiu es va observar a l’oposició perquè el Bloque Nacionalista Galego (BNG) va superar en escons el Partit Socialista de Galícia (PSG), que es va quedar en 14. Ni Podemos ni Vox ni Ciutadans van obtenir representació.

A Castella i Lleó, en canvi, el PP comparteix executiu regional amb Vox. Allà, al febrer del 2022, s’hi van obrir les urnes de forma anticipada i, com a resultat, el PP va guanyar les eleccions de forma folgada, encara que va donar entrada a l'executiu a l’extrema dreta, que ocupa una vicepresidència i tres conselleries. Era la primera vegada que l'ultradreta tocava poder.