El balcó de la seu del PP a Madrid, al carrer Génova, ha tornat a botar aquest diumenge després de les eleccions municipals i autonòmiques. Era el primer gran examen electoral d’Alberto Núñez Feijóo i el gallec l’ha saldat amb una nota excel·lent. Sent fidel als rituals les grans victòries del PP, Feijóo ha sortit al balcó acompanyat dels dos altres guanyadors a la capital espanyola: les dues majories absolutes, Isabel Díaz Ayuso i Jose Luis Martínez Almeida. Al seu costat, Feijóo ha proclamat que “Espanya ha començat un nou cicle polític”.

📅 Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

 

“Hem recuperat la millor versió del nostre partit, aquell PP gran, centrat i ample, el que sintonitzava amb la majoria d’Espanya i on hi cap la majoria dels ciutadans espanyols”, ha arengat el gallec, que ha recordat que la d’avui “és la victòria d’una altra forma de fer política”. A continuació, ha tret pit de la victòria rotunda i ha assegurat que “ha guanyat la centralitat davant del radicalisme, el respecte davant de les desqualificacions, l’interès general davant dels interessos minoritaris”. “El meu moment arribarà si els espanyols volen, és el moment del partit que presideixo”, ha subratllat posant la mirada a les eleccions generals: “Demà comença la feina per a les eleccions generals”.

Triomf sens pal·liatius

Una altra nit gloriosa al carrer Génova de Madrid. La primera d’Alberto Núñez Feijóo i no n’hi ha per menys perquè el gallec s’ha menjat un tros important de pastís a Pedro Sánchez després les eleccions autonòmiques. El líder del PP ha començat a dibuixar el canvi de cicle que fa mesos que predica, ha arrabassat comunitats històriques al PSOE i ha tenyit de blau el mapa de les autonomies que aquest diumenge han obert les urnes. Absorbint els vots de Ciutadans i gràcies a la irrupció de Vox, el PP podrà donar el tomb a la truita al País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, Extremadura, Cantàbria i la Rioja, ha aconseguit l’anhelada majoria absoluta a la Comunitat de Madrid gràcies a l’ascens imparable d’Isabel Díaz Ayuso i ha blindat la majoria a la Regió de Múrcia. Pedro Sánchez, que ha acusat els mals resultats que hi ha hagut a la seva esquerra, tan sols es pot anotar haver mantingut la majoria absoluta a Castella La Manxa i preservar l'executiu d’Astúries.

i es compta com un plebiscit, el primer round se l’ha emportat Feijóo. És indubtable. Això sí, per fer el salt i estendre la marea blava als territoris haurà de passar pel sedàs i haurà de lligar el seu futur als pactes amb Santiago Abascal, que ara exigirà formar part dels governs, tal com va passar a Castella i Lleó. Caldrà observar la capacitat de negociació. Vox ha consolidat la seva presència als parlaments autonòmics si bé ha irromput en els que encara no hi tenia diputats. A l’altre costat de la moneda, el bloc de l’esquerra retrocedeix de forma generalitzada. Tot i que el PSOE ha aguantat el sotrac i ha aguantat el tipus a la majoria de les cambres, el mal paper de Podemos i dels espais vinculats a Yolanda Díaz ha estat una estocada mortal per al PSOE, que ha perdut comunitats icòniques.