Les Illes Balears són una de les dotze comunitats autònomes que celebren eleccions autonòmiques aquest 2023. El 28 de maig, quan se celebren eleccions municipals arreu del territori de l’Estat, el parlament de les Illes Balears també es renovarà i està en joc saber si l’actual presidenta del PSOE, Francina Armengol, repetirà al capdavant de l’executiu balear o no. Des de fa mesos i fins cinc dies abans dels comicis, s’han anat publicant diverses enquestes que busquen preveure quins seran els resultats del 28M. Això ha permès a ElNacional.cat analitzar l’evolució de la intenció de vot fins ara per fer-nos una idea de com poden quedar repartides les forces després del 28 de maig.

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📌 Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any?
 

A hores d’ara, si una cosa queda clara és que el PP porta un clar avantatge al PSOE en tots els sondejos que s’han pogut recollir des de l’octubre de l’any passat. L’actual partit de l’oposició podria governar en la pròxima legislatura si es compleixen els sondejos, i si compta amb el suport de Vox. Les enquestes donen entre un 10 i un 15% dels vots al partit ultradretà, uns suports que facilitarien que el govern balear passés a mans de la dreta després de dues legislatures a mans d’Armengol.

Enquestes d’eleccions autonòmiques a les Illes Balears 2023: guanyarà la dreta?

De la gairebé desena d’enquestes recollides per ElNacional.cat, la majoria donen una àmplia victòria al Partit Popular. De mitjana, els populars aconseguirien un 30% dels vots dels balears, sempre segons els sondejos. Gairebé a 10 punts se situaria la candidatura de l’actual presidenta socialista, Francina Armengol. Els sondejos analitzats atorguen al Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) uns resultats d’entre el 21 i el 28% dels vots. Si es compleixen els pronòstics, això podria significar un sorpasso del PP, que milloraria els resultats respecte al 2019, quan els populars van arreplegar el 22,29% dels vots. Ara, el PP Balear té 16 escons al Parlament de les Illes, i el PSIB en té 19. Amb les previsions de les enquestes, però, la situació es podria capgirar.

🗳️ Quines eleccions hi ha a Catalunya aquest 2023?: data de les municipals i les generals

La tercera, quarta i cinquena posició estan més disputades segons els sondejos; entre VOX, Més i Podemos. Amb tot, les darreres enquestes apunten que les tres formacions quedarien en aquest ordre, molt a prop les unes de les altres entre el 7 i el 15%. Els sondejos preveuen que el partit de Santiago Abascal milloraria sensiblement els resultats, i podria ser clau per a un govern del PP, ja que per molt que els populars aconsegueixin ampliar els resultats, tot apunta que els caldrà un soci per poder governar.

Enguany no hi ha eleccions a tot arreu dels Països Catalans. Les Illes Balears i el País Valencià celebren eleccions en els seus respectius parlaments coincidint amb les eleccions municipals, mentre que les eleccions al Parlament de Catalunya encara hauran d’esperar que s’esgoti l’actual legislatura —la número XIII— que va començar el 12 de març del 2021.