Tal dia com avui de l’any 1933, fa 90 anys, se celebraven les segones eleccions generals de la II República espanyola i les primeres amb sufragi universal a l’estat espanyol. En aquelles eleccions, per primer cop a la història de l’estat espanyol, hi va poder participar la població femenina major d’edat. Ni als comicis de la I República (1873), ni a les eleccions generals del règim de la restauració (1873-1923), ni a les primeres eleccions generals de la II República (1931), ni a les eleccions al Parlament de Catalunya (1932) no s’havia permès votar a les dones.

Aquelles eleccions del 1933 eren uns comicis anticipats, després que la crisi política de la conjunció republicano-socialista es revelés incapaç de continuar governant. I en aquell nou escenari que havia obert la crisi, les formacions polítiques de dreta (el PRR de Lerroux, la CEDA de Gil-Robles, el PAE de Martínez de Velasco i el PRLD de Melquíades Álvarez) van subscriure un pacte que tenia l’objectiu d’assolir la majoria a les Corts, per a formar un govern involucionista que havia de derogar les lleis progressistes promulgades pels governs anteriors i liquidar l’autogovern de Catalunya.

El resultat d’aquelles eleccions va ser favorable a la coalició de dretes, que va aconseguir 265 diputats sobre un total de 472 escons de la cambra, que es veurien incrementats amb els suports de monàrquics carlins (21), monàrquics alfonsins (16) i altres partits de dreta (16) fins a sumar 318 escons. En canvi, la suma de diputats d'esquerres s’havia reduït considerablement. El PSOE havia perdut la meitat dels escons del 1931 i havia passat de 115 a 58 diputats. I amb la suma dels escons de l’Acción Republicana d'Azaña (5) i altres forces polítiques d’esquerres, no passaven dels 75.

A Catalunya, Esquerra Republicana —que des del 1931 era el partit hegemònic— va perdre momentàniament aquesta condició en favor de la Lliga Regionalista, que ja l’havia ostentada entre el 1907 i el 1931. Als comicis generals del 1933, el partit més votat a Catalunya va ser la Lliga, que va passar de 4 a 24 diputats. En canvi, ERC va passar de 31 a 18. Per demarcacions, la Lliga es va imposar a les circumscripcions de Barcelona-ciutat i província de Tarragona, mentre que ERC va conservar la seva posició hegemònica a les circumscripcions provincials de Barcelona, Lleida i Girona.