Tal dia com avui de l’any 1703, fa 321 anys, a Lisboa, el rei Pere II de Portugal signava un tractat comercial amb Anglaterra que implicava un canvi radical en el posicionament de la corona portuguesa amb relació al conflicte successori hispànic. Inicialment (1701), Pere II havia brindat el seu suport al nou eix borbònic París-Madrid, format per Lluís XIV de França i Felip V de les Espanyes. Però les pressions internes i externes el van fer canviar de parer. Pere II, en conflicte permanent amb l’estament nobiliari a causa de les seves polítiques absolutistes, sempre va buscar el suport de les classes mercantils, que l’acabarien conduint cap a un tractat amb Anglaterra.

El tractat luso-anglès feia referència a la producció i exportació de vins portuguesos a Anglaterra i de teixits anglesos a Portugal. Però la xarxa diplomàtica centreeuropea també va tenir un paper rellevant en aquell nou posicionament. El rei Pere II havia estat casat amb Sofia del Palatinat-Neuburg, mare de tots els seus fills, i morta poc abans a causa d’una infecció cutània anomenada foc de Sant Antoni (1699). El 1703, Sofia era la difunta germana d’Elionor, esposa de l’emperador Leopold I; era la difunta tieta de Carles d’Habsburg, i era la difunta cosina-germana de Jordi de Hessen-Darmstadt, cap de la revolució austriacista a Catalunya.

Aquell canvi de posició va imprimir un nou ritme a la guerra. Un any després (4 de maig del 1704), Carles d’Habsburg desembarcava a Lisboa liderant un exèrcit de 6.000 efectius (4.000 anglesos i 2.000 neerlandesos). Aquest contingent s'afegiria a un exèrcit portuguès format per 20.000 efectius, que va fustigar les guarnicions frontereres hispàniques. Aquestes maniobres eren, en realitat, operacions de distracció mentre els exèrcits de l’aliança internacional austriacista (anglesos i neerlandesos) desembarcaven a Catalunya (1704 i 1705) i aconseguien que les corts catalanes proclamessin Carles comte de Barcelona (9 de novembre, 1705).