Tal dia com avui de l'any 1774, fa 243 anys, els mallorquins Joan Perés —capità de vaixell— i Joan Crespí —missioner franciscà— que havien dirigit l'expedició per explorar la costa nord-oest de l'actual Canadà, desembarquen a la badia de Nootka —actual Vancouver— després d'haver assolit el màxim punt septrentional de les illes Haidi —Alaska— i es converteixen en els primers europeus que visiten aquesta regió extensa. Joan Perés, que la historiografia espanyola ha rebatejat com a Juan Pérez, capitanejava una expedició que tenia la missió d'explorar el Pacífic nord, més enllà de l'Alta Califòrnia que havien colonitzat el català Gaspar de Portolà i el mallorquí Juníper Serra.

 

Joan Perés Hernandez era un expert navegant de la marina mercant de finals de la centúria del 1700. Les fonts no revelen amb precisió ni la data ni l'indret de naixement, però els testimonis escrits que van deixar els frares mallorquins Juníper Serra i Francesc Palou —fundadors de les missions que evolucionarien cap a les actuals ciutats de Califòrnia— indiquen que Perés —també anomenat Parés o Perers era fill del barri de la Ribera de la capital de Mallorca. S'estima que quan el virrei espanyol Bucareli —radicat a Mèxic— li va encomanar la missió, Perés era un home d'uns 40 anys amb més d'un quart de segle d'experiència com a navegant en tots els mars del planeta.

 

En canvi, les dades que fan referència a l'origen de Crespí són més precises. Joan Crespí Fiol, nascut a la capital de Mallorca l'any 1721, era un veterà de les missions californianes. Després de dirigir una missió primigènia a la Baixa Califòrnia, l'any 1769 va acompanyar PortolàSerra en l'empresa colonitzadora de l'Alta Califòrnia. L'any 1770 va fundar la missió de Sant Carles del Carmelo; embrió de la ciutat de Carmel (Califòrnia), que adquiriria rellevància quan, fa pocs anys, l'actor Clint Eastwood en va ser el seu alcalde. Crespí va ser el capellà de l'expedició de Perés i les seves notes escrites serien d'un gran valor per a futures expedicions, tant britàniques com russes.