Tal dia com avui de l’any 2015, fa vuit anys, el Parlament de Catalunya votava a favor de la creació de la comarca del Moianès. D’aquesta manera, el mapa administratiu de Catalunya passava a tenir quaranta-dues comarques. La nova comarca va ser integrada per cinc municipis que procedien de la comarca del Bages (Moià, Santa Maria d’Oló, Calders, Monistrol de Calders i l’Estany); quatre que procedien de la comarca del Vallès Oriental (Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera) i un que procedia de la comarca d’Osona (Collsuspina). La nova comarca tenia una superfície de 337 quilòmetres quadrats (la 36a de Catalunya) i una població de 13.603 habitants (també la 36a de Catalunya). La capital va ser situada a Moià.

Aquesta nova comarca naixia fruit d’una llarga voluntat expressada per la societat del territori, que aspirava a restaurar el vell país que, fins a l’ocupació borbònica de 1714, havia estat articulat per la sotsvegueria del Moianès. Les vegueries i sotsvegueries eren les demarcacions administratives i judicials històriques de Catalunya, des de l’època dels comtes carolingis (segles VIII i IX), i eren governades per un veguer, que era l’autoritat delegada del poder feudal (reial o baronial) al territori. El mapa medieval i modern de Catalunya va estar, generalment, dividit en dotze vegueries i les seves respectives sotsvegueries. La sotsvegueria del Moianès, amb capital a Moià, depenia de la vegueria del Bages, amb capital a Manresa.

El 22 de març de 2015, els deu municipis que formarien la nova comarca van celebrar una consulta no vinculant que formulava la pregunta “Vol que els municipis (els deu pobles) formin part de la nova comarca del Moianès?”. En aquella consulta hi va participar un 47,36% del cens dels municipis convocants i el resultat va ser d’un 80,44% a favor de la creació de la nova comarca. El municipi que va registrar més participació va ser Collsuspina, amb un 68,48% (amb una opinió molt dividida). i el que menys va ser Sant Quirze Safaja, amb un 31,31%. Els pobles més favorables a la iniciativa van ser Granera, amb un 95%, i Moià, amb un 93%. I els que menys van ser Collsuspina, amb un 44% i Santa Maria d’Oló, amb un 43% en contra.