Tal dia com avui de l’any 1894, fa 129 anys, a Lleida; naixia Zoe Rosinach Pedrol; que, anys després, es va convertir en la primera dona llicenciada i primera dona doctorada en farmàcia de la península Ibèrica. Zoe Rosinach havia nascut en una família progressista, formada pels seus pares Pau Rosinach, dentista ambulant; i Carme Pedrol, llevadora; i quatre fills. Zoe era la tercera, precedida per dos nens, i seguida per la seva germana Pau, que seria un dels grans suports que va tenir durant la seva vida. La parella Rosinach-Pedrol eren originària del poble de Juneda (les Garrigues), però s’havien establert a Lleida poc després de casar-se.

Zoe va fer els estudis elementals i el batxillerat a Lleida, i va començar la carrera de farmàcia a Barcelona. Però la negativa d’un catedràtic a aprovar-li l’assignatura de Química Analítica per la seva condició de gènere, la va obligar a traslladar la matrícula a la Universidad Central de Madrid. El 1917 es va llicenciar amb les màximes qualificacions i el 1920 llegia i aprovava la seva tesi doctoral. Aquell fet va tenir un important impacte en la societat de l’època, i la revista Blanco y Negro i el Butlletí Oficial de Farmacèutics de Lleida van publicar la seva fotografia en portada com a primera doctora en farmàcia de la península Ibèrica.

Poc després es va casar amb el metge rural Pedro Baringo Alcolea (1924) que tenia plaça assignada a Albalate del Arzobispo (Aragó); i va haver de vèncer molts perjudicis per a poder exercir la seva professió. Després de la mort del farmacèutic del poble (1930), va aconseguir obrir la seva primera farmàcia. A l’esclat de la Guerra Civil (1936) van haver de fugir a Saragossa, amenaçats pels anarquistes, i un cop allà van ser represaliats pel bàndol rebel per la seva ideologia republicana. El 1938 una empresa del ram la va avalar amb l’única penyora de la seva paraula, i tot seguit va poder obrir la seva farmàcia a Saragossa. Va regentar el seu negoci fins a la seva mort, el 1973.