Tal dia com avui de l’any 1913, fa 110 anys, a Barcelona, naixia Jaume Ramon Mercader del Río, més conegut com a Ramon Mercader, que uns anys més tard va adquirir celebritat com l’agent del règim estalinista que va assassinar el líder opositor soviètic Lev Trotski. Ramon Mercader era fill de l’industrial Pau Mercader i Marina, conegut per ser d'ideologia conservadora i tradicionalista, i de l’hereva cubana Caridad del Río Hernández. Els biògrafs de Mercader afirmen que la seva inclinació ideològica cap a l’esquerra li va venir per influència de la seva mare, que detestava la ideologia reaccionària de la família del seu espòs.

Quan va esclatar la guerra civil espanyola (1936), Mercader es va afiliar al PSUC, acabat de crear per Joan Comorera com un partit d’ideologia estalinista. De seguida es va revelar com un home d’acció i extremadament resolutiu, i va ser captat per l'NKVD, el servei secret soviètic; que el va enviar a París amb la missió d’infiltrar-se en els cercles trotskistes a l’exili. A la capital francesa, es va crear una identitat falsa (es feia anomenar Jacques Monard) i es va guanyar la confiança de Sílvia Ageloff, la secretària de Trostki. Aquesta relació resultaria decisiva per a complir l’objectiu que li havia encomanat l'NKVD: eliminar físicament l’opositor Trotski.

A mitjans de 1940, Mercader va viatjar a Mèxic, on s’havia instal·lat Trotski, i, gràcies a la relació que havia travat amb Ageloff a París, no li va costar apropar-se a la seva víctima. El 20 d’agost de 1940, en el decurs d’una reunió a la residència de Trotski, Mercader el va atacar amb un piolet, que li va provocar l’esclafament del crani i de part del cervell. Tot i la gravetat de les ferides, Trotski va sobreviure a l’atac durant unes vint-i-quatre hores, temps durant el qual va demanar que no el matessin. Però no va poder evitar que els seus guàrdies l’apallissessin fins a l’extenuació, que la policia mexicana el detingués i que la justícia de Mèxic el jutgés i el condemnés a vint anys de presó.

Fins passats tretze anys (1953), la justícia mexicana no va conèixer l’autèntica identitat de Mercader. Va ser gràcies a la comparació amb unes empremtes dactilars que figuraven en un arxiu de la policia espanyola, a causa d’una detenció i d’un delicte que se li havia imputat a València poc abans de l’esclat de la guerra civil. Finalment, va sortir de la presó el 1960, després de complir la totalitat de la condemna, i va viatjar a Moscou, on va ser condecorat com a “Heroi de la Unió Soviètica”. El 1961 es va establir a Cuba, governada per Fidel Castro, i hi va viure fins que va morir, a seixanta-vuit anys (1981), a causa d’un càncer d’ossos.