Tal dia com avui de l’any 1717, fa 308 anys, a Viena (capital de l’arxiducat independent d’Àustria) naixia Maria Teresa d’Habsburg, segona filla de Carles d’Habsburg i d’Elisabet Cristina de Brunsvic. Carles —el pare de Maria Teresa— havia estat el candidat al tron dels països de la Corona catalanoaragonesa durant la guerra de Successió hispànica (1701-1715), i s’havia casat amb Elisabet —la mare de Maria Teresa— a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, l’1 d’agost del 1708. Des que Catalunya s’havia sumat a l’aliança austriacista (1705), la cort de Carles d’Habsburg residiria sempre al Palau del Rei de la capital catalana.
La prematura i inesperada mort del germà gran de Carles, l’arxiduc Josep I d’Àustria (17 d’abril del 1711) i la llei sàlica austríaca que impedia la successió en la persona de les filles del difunt, va canviar radicalment el paisatge d’aquell conflicte. Carles va rellevar Josep i l’aliança austriacista es va esberlar. No obstant això, Carles —inicialment— no va renunciar als seus drets sobre la corona hispànica i, malgrat que se’n va anar a Viena per a ser coronat, va mantenir Elisabet a Barcelona com a penyora del compromís que el 1705 (jurament de les Constitucions de Catalunya) havia adquirit amb els estaments del poder de Catalunya (els Tres Comuns).
A les acaballes de la guerra, Carles i Elisabet es reunirien a Viena (juliol, 1713), mentre Barcelona resistiria heroicament el setge borbònic francoespanyol (1713-1714). Carles i Elisabet mai no van retornar a Catalunya. A Viena van tenir quatre fills: Leopold, que moriria en néixer (1716); Maria Teresa (1717), la successora del seu pare; Maria Anna (1718) i Maria Amàlia (1724). El 1740, moria Carles i, amb la llei sàlica derogada (1713), Maria Teresa es convertia en la nova arxiduquessa independent d’Àustria i en la reina d’Hongria i de Bohèmia. Durant el seu regnat (1740-1780) es va iniciar el camí que conduiria Àustria a la categoria de primera potència de l’Europa de l’Est.