Tal dia com avui de l'any 1980, fa 37 anys, moria a Barcelona Pau Vila i Dinarés, que passaria a la història com el geògraf que, per encàrrec de la Generalitat republicana (1931), dissenyaria el mapa comarcal de la Catalunya contemporània. Vila, que havia estat l'introductor a Catalunya de la geografia moderna d'abast comarcal que triomfava a França i a arreu d'Europa, va dissenyar un mapa actualitzat de comarques que era el resultat de la recuperació de la divisió territorial històrica catalana —trinxada després de l'ocupació borbònica— adaptada a la nova realitat del segle XX. El mapa català de comarques de Vila —aprovat el 1936— és la base de l'actual divisió comarcal.

Mor Pau Vila. Mapa de vegueries 1660 i proposta comarcalització Pau Vila 1931. Font Arxiu El Nacional

Pau Vila, nascut a Sabadell (el Vallès Occidental) l'any 1881, va ser en els seus inicis un investigador autodidacta. Les angoixes econòmiques familiars el van obligar a deixar l'escola als 12 anys. Però en la joventut va retornar a les seves autèntiques vocacions: la docència i la geografia. Amb 24 anys (1905) creava una escola laica a Barcelona. Amb 37 anys (1912) va decidir adquirir una formació científica, i es va matricular a l'École des Sciencies de l'Éducation de Ginebra (Suïssa), on coneixeria de primera mà els grans referents continentals de la geografia Vidal de la Blanche i Brunhes. Poc després (1915) seria contractat per dirigir un liceu escolar a Bogotà (Colòmbia).

 

L'any 1926, amb 45 anys, ja era una figura acadèmica i científica de primer ordre a Catalunya. Havia completat la seva formació a l'Institut de Géographie Alpine de Grenoble (França) i havia estat director adjunt de l'Escola del Treball de Barcelona. Vila, a través de la seva obra, esdevenia el gran especialista de la geografia a Catalunya. La seva gran contribució a la ciència i a la societat és la La divisió territorial de Catalunya, publicada el 1932 i el 1937, que seria l'obra que inspiraria tant la divisió comarcal de 1936 com les modificacions posteriors de 1987 i de 2015. Passats 80 anys —amb tots els canvis produïts en aquest temps— l'obra de Vila continua, bàsicament, sent vigent.