Tal dia com avui de l’any 1971, fa 52 anys, a València cap-i-casal, moria Olimpia Arozena Torres, que havia estat la primera dona a exercir la docència a la Universitat de València des que aquesta institució havia estat fundada (1499). Va ser el 1930, poc després d’obtenir la llicenciatura en Filosofia i Lletres, especialitat Història, que havia cursat a la mateixa Universitat de València i que havia superat amb Premi Extraordinari (1929). Olimpia Arozena va ser nomenada professora auxiliar d’Arqueologia, Numismàtica i Epigrafia, i també va ser membre del laboratori d’arqueologia de la universitat valenciana.

Olimpia Arozena havia nascut el 1902 a San Cristobal de la Laguna (Illes Canàries), en una família de tradició docent universitària. Però quan tenia dinou anys (1921), el seu pare va ser destinat a València i la família es va instal·lar a la capital valenciana, on Olimpia estudiaria la carrera universitària, exerciria la docència i coneixeria i s’implicaria en diversos moviments culturals valencians. Durant la II República (1931-1939), va col·laborar amb el professor Antoni Àlvarez Antolino en els treballs del Seminari de Filologia Valenciana (precedent de l’Institut d’Estudis Valencians), en l’elaboració d’un primer gran recull de vocables valencians.

Després de l’ocupació franquista de València i de la conclusió de la Guerra Civil (1939), va ser depurada pels capitostos del nou règim. Expulsada de l’ensenyament públic, va crear la seva pròpia acadèmia al seu domicili particular. El 1947, després de vuit anys de persecució i marginació, va recuperar parcialment la seva condició de docent pública, com a professora adjunta d’Història d’Art Modern en diversos instituts del País Valencià. I el 1950, després de doctorar-se amb la tesi “Nuevas aportaciones a la historia de Valencia” recuperaria, definitivament, la seva condició de docent pública com a professora en un institut de Castelló de la Plana.

En el decurs de la part de la seva vida que va transcórrer al País Valencià (1921-1971), va ser una persona extraordinàriament compromesa amb la recuperació i divulgació de la llengua, la cultura i la història valencianes, i de la igualtat d’oportunitats entre gèneres. Anys després de la seva mort, i coincidint amb el 40è aniversari del seu decés (2011), la Universitat de València va instaurar el premi “Gènere i Docència en l’Educació Superior Olimpia Arozena”. I, poc després (2016), l’Ajuntament de València —governat pel batlle Joan Ribó, de la coalició Compromís— va posar el nom de Professora Olimpia Arozena a un carrer del barri de l’Olivereta.