Tal dia com avui de l’any 1661, fa 363 anys, a Vincennes (França) moria el cardenal Jules Mazzarini, que havia estat ministre plenipotenciari de la monarquia francesa durant dinou anys (1642-1661). Durant aquest període, la monarquia francesa va rellevar la hispànica com a primera potència mundial. Des de la unió dinàstica de les corones catalanoaragonesa i castellanolleonesa (1479), la monarquia mai no havia cedit un pam de territori dels estats matrius, fins que amb la Pau dels Pirineus (1659-1660), el rei hispànic Felip IV va lliurar els territoris ultrapirinencs de Catalunya a Lluís XIV de França. Amb aquesta vergonyosa cessió es materialitzava el relleu en el lideratge europeu.

Mazzarini es va envoltar d’un extraordinari equip diplomàtic que tenia un gran coneixement de la geografia catalana i que contrastava amb l’escassa preparació dels negociadors hispànics i el desconeixement absolut que tenien de Catalunya. Tant va ser així que el 1660 Mazzarini va aconseguir reobrir els pactes de l’any anterior, i retocar les fronteres en benefici de França. L’argument que França buscava restaurar els vells límits de la província romana de la Gàl·lia (seguint el trencaaigües dels Pirineus) es va demostrar un simple pretext. En aquella segona tanda negociadora van obtenir el domini de l’Alta Cerdanya, que és de la vessant sud (de la conca hidrogràfica del Segre).

Durant la Guerra de Separació de Catalunya (1640-1652/59) mantindria una posició d’ambigüitat amb el govern català, amb etapes d’estreta col·laboració que s’alternarien amb períodes de fredor o, fins i tot, de tensió entre Barcelona i París. Finalment, acabaria tenint una mala opinió dels catalans (com el seu patró, el rei Lluís XIV), però que no li faria perdre l’interès en Catalunya. Mai va ocultar que la seva prioritat era incorporar els Països Baixos hispànics —l’actual Bèlgica— als dominis francesos. Però mai no va rebutjar l’oferta hispànica (la Catalunya Nord a canvi de la pau), perquè sempre va confiar que, tard o d’hora, Flandes i Catalunya acabarien formant part del regne de França.