Tal dia com avui de l'any 1826, fa 191 anys, moria a Puigcerdà (Cerdanya) el doctor Francesc Piguillem i Verdacer, que havia estat l'introductor a Catalunya i a la península Ibèrica de la vacunació contra la verola, malaltia anomenada popularment “pigota”. El doctor Piguillem, que coneixia els avenços que havia aconseguit el metge anglès Edward Jenner en la prevenció de la verola emprant el mètode de la inoculació, va portar a terme diverses campanyes de vacunació a Barcelona els primers anys de la centúria del 1800, que van contribuir poderosament a limitar els efectes d'una malaltia que, a l'Europa occidental, havia esdevingut endèmica.

Francesc Piguillem, nascut a Puigcerdà (Cerdanya) el 1770 en una família de tradició mèdica, va estudiar medicina a la Universitat de Cervera. Interessat especialment en el camp de la salut pública, va entrar en contacte amb els investigadors epidemiològics més reconeguts del continent europeu i va crear diverses publicacions científiques adreçades a conscienciar tant la comunitat mèdica com les autoritats governatives catalanes de la importància d'introduir mesures higièniques i mantenir mesures preventives. Va tenir una destacada actuació en els brots de verola i en l'epidèmia de pesta groga que van afectar Catalunya el primer quart de la centúria del 1800.

A finals del segle XVIII i principis del segle XIX les grans pestes que havien assolat Europa a l'Edat Mitjana havien desaparegut, pràcticament. En canvi, la verola s'havia convertit en una malaltia permanent directament relacionada amb els episodis generalitzats de fam derivats de les terribles crisis econòmiques de la centúria del 1700. Barcelona, a causa de les imposicions borbòniques, era terreny abonat per a aquest tipus de patologies. Seguint l'experiència del doctor Jenner, el doctor Piguillem inoculava el virus de la verola en persones sanes i d’aquesta manera aconseguia que l'organisme humà creés les defenses apropiades per combatre la malaltia.

 

Imatge principal: La vacuna en España, de Francesc Piguillem (1801) / Font: Galeria de Metges Catalans