Tal dia com avui de l'any 1902, fa 115 anys, moria a Barcelona el doctor Bartomeu Robert i Yarzábal, que havia estat alcalde de la ciutat durant els mesos conflictius del Tancament de Caixes (1899), un moviment de protesta dels botiguers i dels industrials barcelonins contra l'increment  abusiu d'impostos dictat pel Govern espanyol per compensar l'endeutament que havia provocat la mala gestió de la crisi de Cuba (1898). Bartomeu Robert i Yarzábal (Tampico, Mèxic, 1842), metge reconegut, docent prestigiós de la Facultat de Medicina i prohom compromès amb els moviments culturals i intel·lectuals de Barcelona, exerciria l'alcaldia de la ciutat entre el març i l’octubre de 1899.

La societat catalana vivia amb indignació -a diferència de l'espanyola, que estava xocada- la pèssima gestió del Govern espanyol en la crisi i la independència de les últimes colònies, que havia representat un greu perjudici per a l'economia catalana. Enmig d’una crisi política, també monumental, que afectava els dos principals partits estatals -liberals i conservadors i les seves respectives marques blanques-, el rei Alfons XIII va nomenar el Dr. Robert, que era un dels seus metges de confiança, alcalde per reial decret. Quan va assumir l'alcaldia, el doctor Robert va aplicar els mateixos criteris d'honestedat i de transparència que havien marcat la seva trajectòria en l'exercici de la medicina.

El doctor Robert, amb només 7 mesos com a alcalde, va aconseguir eradicar el fenomen del caciquisme. Però el cavall de batalla del seu mandat seria el Tancament de Caixes. No tan sols es va negar a col·laborar en la maniobra del Govern espanyol -que havia aplicat un càlcul tributari 5 vegades superior al de Madrid-, sinó que va estimular la vaga fiscal i va liderar el moviment de protesta. El Tancament de Caixes seria la primera revolta fiscal catalana i una demostració de força social que marcaria l'inici del moviment polític catalanista. Dos anys després (1901), crearia la Lliga Regionalista, pal de paller del catalanisme polític del primer quart del segle XX.