Tal dia com avui de l'any 1870, fa 147 anys, moria a Portsmouth (Nou Hampshire, Estats Units) David Farragut Shine, que havia estat el primer almirall de la història dels Estats Units. Farragut, nascut a Knoxville (Tennessee, Estats Units) l'any 1801, era fill del comerciant de Ciutadella (Menorca) Jordi Farragut Mesquida, que durant la guerra de la Independència nord-americana es convertiria en un dels oficials més destacats de l'exèrcit de George Washington. Farragut pare havia estudiat a l'Escola Naval de Barcelona i abans de la guerra era capità d'un vaixell mercant que feia la ruta entre la colònia espanyola de Cuba i la francesa de Louisiana.

Quan va esclatar la Revolució americana, Farragut pare es va enrolar en la marina de guerra de Carolina del Nord. Amb el grau de tinent de l'exèrcit nord-americà, va lluitar contra els britànics en les batalles de Savannah, Charleston i Wilmington. I va tenir una actuació molt destacada en la decisiva batalla de Cowpens, que canviaria la dinàmica d'aquell conflicte i el decantaria definitivament cap al costat nord-americà. Conclosa la guerra, Farragut pare, que havia obtingut el grau de comandant major, es va casar amb la nord-americana d'ascendència escocesa i irlandesa Elizabeth Shine, i marit i muller es van establir com a productors agraris a l'estat de Tennessee.

Mor David Farragut, el primer almirall dels Estats Units. Retrat Jordi Farragut. Font Viquipèdia

Retrat pictòric de Jordi Farragut / Font: Viquipèdia

Farragut fill va seguir la carrera militar del pare. Amb només 12 anys d'edat es va convertir, circumstancialment, en capità d'un vaixell de guerra, que va saber portar a destinació. Després vindria una carrera fulgurant que l'impulsaria fins al grau d'oficial major de l'Armada. Les seves decisives intervencions en la Guerra Civil americana (1861-1865), servint en l'exèrcit dels estats del nord, li valdrien el reconeixement com a almirall, un grau de nova creació que servia per equiparar la jerarquia naval dels Estats Units amb la de les armades europees. David Farragut va assolir, en el seu temps, la categoria d'heroi, i Ciutadella li ho reconeixeria posant el seu nom a un carrer de la localitat.

 

Imatge principal: Retrat fotogràfic de David Farragut / Font: Viquipèdia