Tal dia com avui de l'any 1235, les forces navals de la mitra de Tarragona, comandades per l'arquebisbe Guillem de Montgrí (Torroella de Montgrí, 1195), completaven la conquesta de les illes d'Eivissa i de Formentera, fins llavors en poder de regne taifa de Dénia. Una vegada culminada l'operació de conquesta, la mitra de Tarragona va passar a exercir la dominicatura feudal (senyorial i jurisdiccional) en virtut dels pactes amb el rei Jaume I, que havia estat el promotor de l'empresa mallorquina (1229). La mitra de Tarragona es va convertir en el principal propietari d'aquestes illes, però el domini eminent (l'adscripció a un edifici polític i militar) se'l va reservar el Casal de Barcelona.

Tot seguit a la conquesta i presa de possessió de les illes, la mitra tarraconense va ordenar l'expulsió de tota la població autòctona (de religió musulmana i de cultura àrab), que va ser embarcada cap als ports del nord d’Àfrica, en aquell moment en poder de l'imperi benimerí. I va ser substituïda per població cristiana procedent, principalment del Camp de Tarragona (el gran feu del conqueridor) i en menor mesura de l’Empordà i del Rosselló. Posteriorment, Guillem de Montgrí cessaria com a arquebisbe de Tarragona, però continuaria exercint el domini feudal a títol personal. Després de la seva mort, aquest domini seria exercit pels arquebisbes de Tarragona.

Per promoure l'establiment de nous pobladors, va cedir l'explotació de les salines (la principal font de riquesa de les illes) a la societat eivissenca, que va conservar aquest privilegi durant més de quatre segles, fins que el 1715 el nou règim borbònic (en virtut del Decret de la Nova Planta) les va confiscar i les va incorporar al patrimoni de la corona espanyola. Des de la conquista de Guillem de Montgrí, Eivissa i Formentera estarien vinculades a l’arxidiòcesi de Tarragona durant segles. Fins a finals del segle XVIII com a parròquia sufragània. I a partir del 1782, amb la creació del bisbat d'Eivissa, com a diòcesi depenent del metropolità de Tarragona. El 1927 passaria de l’arxidiòcesi de Tarragona a la de València.