Tal dia com avui de l’any 1939, fa 83 anys, en el context dels darrers mesos de la Guerra Civil espanyola, el cos de l’exèrcit marroquí del bàndol franquista, comandat pel general Yagüe, travessava el riu Ebre pel seu curs baix (prop de Tortosa) i iniciaven l’ocupació del sud de Catalunya. Quan va passar això, ja feia quasi dos mesos que havia conclòs la batalla de l’Ebre (25 de juliol de 1938 – 16 de novembre de 1938), que havia estat la més llarga i mortífera del conflicte civil espanyol. En aquella batalla es van produir 30.000 morts i 50.000 ferits.

Durant aquells dos mesos, les tropes franquistes van continuar bombardejant Tortosa i els pobles del marge esquerre del riu Ebre. Quan les tropes franquistes van entrar a Tortosa (13 de gener de 1939), es van trobar una ciutat pràcticament en ruïnes, en bona part a causa dels bombardeigs de les aviacions feixista italiana i nazi alemanya; però, també, pel fet que havia estat primera línia del front de guerra durant nou mesos. En aquells bombardeigs es va perdre una bona part del parc immobiliari de la ciutat i del seu patrimoni històric.

Mesos abans (18 d’abril de 1938) les tropes franquistes havien ocupat Jesús, Roquetes i Ferreries (situades al marge dret del riu, davant de Tortosa) i fins al 13 de gener de 1939, la ciutat havia estat convertida en una gran trinxera. També, quan les tropes franquistes van ocupar Tortosa, la van trobar pràcticament buida de població. Tot seguit, els veïns —que s’havien refugiat als masos i a les cabanes de pastors de la serra de Cardó— retornarien a les seves cases i s’iniciaria un període de brutal repressió que se saldaria amb centenars d’empresonats i afusellats.