Tal dia com avui de l’any 1829, fa 193 anys, cap a les sis de la tarda, es produïa un gran moviment sísmic, amb epicentre a les goles del riu Segura, que devastaria Guardamar i diverses poblacions de la vall baixa d’aquest riu (la part més meridional del País Valencià). Segons la premsa de l’època (Diari de Barcelona, edició del 8 d’abril de 1829) aquell terratrèmol va devastar les viles de Guardamar, Almoradí, Benejússer, Formentera i Torrevella; i va causar importantíssims danys a les ciutats d’Oriola, Elx, Alacant i Múrcia. Pocs dies després, les autoritats municipals i governatives de la zona, feien públic un balanç de 389 morts, 209 ferits, i la destrucció de 2.000 edificis i de quasi totes les infraestructures (ponts, camins, ports).

Segons la investigació historiogràfica, aquell terratrèmol havia estat precedit d’una sèrie de moviments sísmics de poca intensitat que avisaven que les falles tectòniques estaven en moviment. Sis mesos abans (13 de setembre de 1828); s’havien produït una sèrie de petits terratrèmols que havien provocat alguns enfonsaments als pobles de la zona. Aquesta mateixa investigació ha situat aquella activitat sísmica sobre les línies sismotectòniques de la zona: la de Benejússer-Benijòfar; la de Guardamar; i la de Torrevella. De resultes d’aquell moviment sísmic, que els investigadors actuals estimen que seria d’una intensitat de 6’6 a l’escala de Richter, la façana costanera de Guardamar i de Torrevella es va inclinar uns deu metres.

En el moment en què es va produir aquella tragèdia, Guardamar era una petita vila d’uns 3.000 habitants, dedicats a l’activitat agrícola i pesquera. Després d’aquell terratrèmol, Guardamar es va haver de reconstruir totalment. La trama urbana de la vila, situada a les faldes del tossal del castell, va quedar convertida en una fantasmagòrica muntera de runes. I la nova vila, que es va reconstruir durant els anys immediatament posteriors, es va disposar en una zona menys escarpada en previsió a futurs moviments sísmics (entre el tossal del castell i les dunes que es van formar després del terratrèmol). La part històrica no es va reconstruir mai; i les noves vivendes es van edificar amb les pedres procedents de les cases que havia enderrocat el terratrèmol.

Imatge principal: Un terratrèmol devasta Guardamar i el Baix Segura. Guardamar a finals del segle XIX. Font Universitat d'Alacant