Tal dia com avui de l’any 2018, fa 2 anys, a Buenos Aires, moria Hermenegildo Sábat Garibaldi, considerat el millor caricaturista polític de la història argentina. Hermenegildo Sábat, que signava les seves caricatures com a Menchi Sábat, havia nascut a Montevideo (Uruguai) l’any 1933. Era fill i net d’una nissaga de caricaturistes i escriptors d’origen mallorquí, probablement descendents de la comunitat xueta (jueus conversos mallorquins). El seu avi Hermenegild Sàbat i Lleó havia nascut a Palma l’any 1874 i hauria arribat a Amèrica a finals del segle XIX.

L’avi Hermenegild es va casar a Montevideo a principis del segle XX amb una noia cognomenada Pebet, originària de la vall de la Garona (Occitània-França). El fill d’aquest matrimoni, Juan Carlos Sábat Pebet, nascut a Montevideo el 1903 i pare del Menchi Sábat, es convertiria en un prolífic dibuixant i escriptor. Avi i pare contribuirien decisivament a despertar i forjar la vocació professional del jove Hermenegildo: als quinze anys publicava els seus primers dibuixos a la premsa de Montevideo, i als trenta-tres ja ho feia a la premsa de Buenos Aires.  

No es té constància que el Menchi Sábat parlés català i occità. Però sí que es va relacionar molt amb professionals d’origen català que li van obrir les portes dels principals rotatius i editorials argentines (Clarín, La Opinión, Atlántida), sempre des d’una posició d’independència ideològica personal. Va ser perseguit per la dictadura militar (1976-1983) i més recentment per la presidenta Fernández de Kirchner —a propòsit d’unes caricatures que la presentaven com una mafiosa— i en aquell conflicte el gremi periodístic elevaria el Menchi a la categoria d’icona de la defensa de la llibertat de premsa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat