Tal dia com avui de l’any 1940, fa 78 anys, vint-i-un mesos després de l’ocupació franquista de Barcelona (26 de gener de 1939), Antonio de Reparaz, cap superior de Policia de la capital catalana, admetia que els cossos de seguretat del règim franquista havien acceptat i cursat “un voluminoso conjunto” de falses denúncies anònimes que “intentan saciar deseos de particular venganza, saldar viejos odios o satisfacer bajas pasiones”. Aquelles falses denúncies es traduïen en la detenció i el maltractament, i en moltes ocasions en el judici i la condemna de l’acusat; amb l’aplicació de la llei militar que l’aparell franquista imposava als dissidents.

El mateix cap superior de Policia Reparaz, en la nota que feia pública, admetia que aquestes pràctiques i procediments s’havien generalitzat fins a l’extrem que, en moltes ocasions, les denúncies s’havien formulat “desfigurando los hechos” sense que la investigació policial hagués “comprobado sus términos”. En aquella nota deia que “las falsas delaciones vienen produciendo, de modo constante, inquietud en los espíritus y zozobra en los hogares que, día tras día, ven alterado su reposo con sucesivas e injustificadas detenciones”. Però en canvi, deixava clar que el que més el preocupava era que aquelles falses denúncies minaven el crèdit de “nuestra sagrada Causa”.

No hi ha dades concretes del nombre de persones que van ser víctimes d’aquestes pràctiques i procediments, però devia ser escandalós, perquè el mateix cap de policia en la seva nota diu: “Para poner término a este estado de cosas he resuelto no admitir, en lo sucesivo, ninguna denuncia que no sea formulada por escrito y firmada debidamente”. No obstant això, en cap cas pretenia acabar amb el sistema de delacions que havia implantat el règim franquista, i en la mateixa nota deia: “En la seguridad que sobre este documento (la denúncia signada) se guardará la mayor reserva, pudiendo reclamar el demandante su devolución”.