Tal dia com avui de l’any 1949, fa 72 anys, Eduardo Baeza Alegría, governador civil de Barcelona del règim franquista ordenava l’afusellament de Joaquim Puig i Pidemunt, Àngel Carrero i Sancho, Pere Valverde i Fuentes i Numen Mestre i Ferrando, membres de l’aparell clandestí de reconstrucció del PSUC. Puig, Carrero, Valverde i Mestre havien estat detinguts i empresonats l’agost de 1948 en una operació policial dirigida pel sinistre comissari Antonio Juan Creix, en aquell moment cap de la Brigada Político-Social del règim franquista.

Puig (Osor, la Selva, 1907), Carrero (Villaverde, Madrid, 1917), Valverde (Malgrat, Maresme, 1915) i Mestre (Pratdip, Baix Camp, 1923) havien exercit diversos càrrecs dins l’aparell del PSUC durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). A la conclusió del conflicte s’havien exiliat a França i, en el context de la II Guerra Mundial (1939-1945), havien combatut amb la Resistència contra l'ocupació nazi de França (1940-1945). Acabat aquell conflicte, havien retornat clandestinament a Catalunya per reconstruir l’aparell del PSUC.

Puig, Carrero, Valverde i Mestre van ser afusellats per un escamot militar al Camp de la Bota, a Barcelona, en aquell moment un descampat presidit per un polvorí construït durant els primers anys de l'ocupació borbònica de Catalunya (segle XVIII). Entre 1939 i 1950, el règim franquista hi va assassinar 1.734 persones, que eren transportades des dels centres de reclusió amb els “camions de la mort”: sis Henschel de 4 tones i mitja que, el març de 1939, l’organització Winterhilfswerk (Auxili Social del règim nazi) havia regalat a l’Ajuntament franquista de la ciutat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat