Tal dia com avui de l'any 1500, fa 517 anys, Cristòfol i Bartomeu Colom eren excarcerats del penal de Granada (Andalusia) i conduïts a la cort hispànica, en aquells dies emplaçada al palau de l'Alhambra, també a Granada, en presència dels reis Ferran d'Aragó i Isabel de Castella. Cristòfol i Bartomeu Colom havien estat arrestats —amb enganys i falses promeses— a la colònia de la Hispaniola per ordre del jutge Fernández de Bobadilla, i conduïts fins a la metròpoli encadenats i immobilitzats en una coberta de fons del vaixell La Gorda. El jutge Fernández de Bobadilla havia acusat els Colom dels delictes de mala administració i de govern deslleial.

La investigació historiogràfica ha revelat que, a la colònia de la Hispaniola, els Colom havien desenvolupat certes estructures d'estat amb el propòsit de crear una entitat política pròpia que seria vinculada al poder central inspirant-se en el model confederal dels estats que formaven la Corona d'Aragó. Amb el pretext de posar fi al clima de tensió que es vivia a la Hispaniola entre els partidaris dels Colom i els de la corona, els Reis Catòlics havien enviat Fernández de Bobadilla —un polèmic i desprestigiat magistrat germà d'una influent dama de la reina Isabel— amb el propòsit d'apartar del poder els Colom i els seus partidaris —els de la colònia i els de la metròpoli—.

En aquella audiència els Colom van recuperar la llibertat a canvi d'acatar la voluntat dels Reis Catòlics, i de renunciar al seu projecte polític. Això significava revertir d'una forma definitiva les Capitulacions de Santa Fe (17 d'abril de 1492), prèvies al primer viatge, que havien confirmat Cristòfol Colom com l'autoritat delegada de la monarquia hispànica a la colònia. A partir de l'excarceració de Granada, l'influent partit catalano-valencià dels Colom —format pels Santàngel, els Sanxís o els Torres—, seria marginat de les esferes del poder hispànic, perseguit amb falses acusacions de pràctiques judaiques, i substituït pel partit castellà del poderós clan Bobadilla.