Tal dia com avui de l’any 1861, fa 158 anys, moria a Buenos Aires el polític argentí d’origen català, Joan Gregori Pujol, que en el decurs de la seva vida havia estat governador de la seva província natal de Corrientes, ministre de Guerra i de Comerç de l’Argentina i pioner en la redacció i presentació de lleis favorables a la immigració europea a l’Argentina. En l’exercici del seu primer càrrec polític (governador), havia succeït un altre polític argentí d’origen català: Manuel Ferré i Alsina, net de Joan Alsina Gaza; un dels creadors de la milícia Miquelets de Catalunya, que havia tingut un paper molt rellevant en la Guerra de la Independència argentina (1810-1814).

Però allà on Pujol destacaria especialment seria en el camp de l’ensenyament. El 12 d’octubre de 1853 presentava la Ley de Instrucción Primaria Gratuita y Obligatoria, la primera legislació educativa general del país. Pujol —i l’Argentina—, s’anticipaven a molts països europeus, fins i tot a l’antiga metròpoli (l’estat espanyol no disposaria d’una llei educativa integral fins el 1857).  La llei Pujol, que es va implantar inicialment a Corrientes, es va traduir en la creació d’una escola de mestres que va nodrir les escoles departamentals. Quatre anys més tard (1857) va ampliar aquella llei i va impulsar la creació de les primeres escoles públiques i gratuïtes de música i de dibuix.

Els Pujol de Saladas (província de Corrientes) eren una nissaga de comerciants catalans que clavaven les seves arrels a Arbúcies (la Selva). Joan Pujol —nascut a Salades el 1817— era fill de Marcel Pujol Pujató (Arbúcies, 1776); net de Quirze Pujol Parés (Arbúcies, 1741); besnet de Marià Pujol Auleda (Arbúcies, 1702); rebesnet de Magí Pujol Pons (Arbúcies, 1660); net quart de Joan Pujol Fornés (Arbúcies, 1635); i net cinquè de Pere Pujol (Arbúcies, cap al 1600). Els Pujol havien arribat a l’Argentina cap al 1790: els avis de Joan Pujol (Quirze Pujol i Antònia Pujató) i el pare (Marcel, que en aquell moment era un noi jove); serien els pioners de la nissaga Pujol de l’Argentina.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat