Tal dia com avui de l’any 1897, fa 125 anys, a Barcelona, moria Elies Rogent i Amat, que havia estat un dels arquitectes i urbanistes més destacats de la Catalunya del segle XIX. L’any 1888 va rebre l’encàrrec de l’alcalde Rius i Taulet per dirigir les obres de l’Exposició Universal de Barcelona, que va culminar amb un temps rècord. Però amb anterioritat ja havia redactat i dirigit projectes de gran envergadura: el 1862 havia assumit la direcció de les obres de restauració del monestir de Ripoll (destruït el 1835, durant la I Guerra Carlina, pels Tiradores de Isabel II); el 1863, les de la nova construcció de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la Gran Via; i el 1865, també, les de la restauració de l’església de Santa Maria del Mar, al barri del Born de Barcelona.

Aquests no havien estat els únics projectes que havia dirigit Rogent. A més, havia dirigit les obres de diversos edificis de Barcelona. Les més destacades havien estat la urbanització i construcció del passatge del Rellotge (carrer d'Escudellers) i del passatge de la Banca (la Rambla); i la construcció de les cases Evarist Arnús (passeig de Gràcia); Joan Almirall (carrer Pelai); Miquel Albà (ronda de Sant Pere); Felip Bertran (carrer de Pau Claris); el Museu de Cera (passatge del Rellotge) o el Seminari Conciliar (carrer de la Diputació). També va treballar fora de Barcelona, i va adquirir notorietat com a arquitecte dels edificis de la Presó de Mataró (carrer de la Riera) o de l’antiga Casa de la Vila de Sant Cugat (plaça de Barcelona).

Rogent havia nascut a Barcelona l’any 1821, i s’havia format a l’Escola d’Arquitectura de la Casa de Llotja (quan, a Catalunya, els estudis superiors encara estaven centralitzats a Cervera). Posteriorment va ser professor i el primer director de l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona (actualment ETSAB, que depèn de la Universitat Politècnica de Catalunya). Va ser professor de la majoria dels arquitectes catalans de finals del segle XIX i principis del XX, com Domènech i Montaner i Antoni Gaudí. En relació a l’arquitecte de Reus i futur director de les obres de la Sagrada Família, algunes fonts afirmen que després de puntuar el seu examen final de llicenciatura va reflexionar en veu alta i va dir: “He aprovat un boig o un geni”.