Tal dia com avui de l’any 1977, fa 41 anys, en el context de l’anomenada Batalla de València, moria a l’hospital d’Alacant el militant del Moviment Comunista del País Valencià Miquel Grau i Gómez, de 19 anys d’edat. Deu dies abans (6 d’octubre) Grau va ser atacat, mentre penjava cartells de la Diada del Nou d’Octubre (Festa nacional del País Valencià) a la plaça dels Cavalls ―d’Alacant―, pel militant ultradretà Miguel Ángel Panadero Sandoval, de 19 anys d’edat. Grau va rebre l’impacte al cap d’un bloc de ciment de dos quilos que Panadero li va llançar des d’un setè pis, provocant-li l’afonament del crani i la pèrdua de massa encefàlica. Tot i que els seus companys el van traslladar immediatament a l’hospital, acabaria morint deu dies després.

La brutal agressió i la tràgica de mort de Miquel Grau convertiria la seva figura en un símbol de la lluita per les llibertats nacionals del País Valencià. La Diada del 9 d’Octubre, amb Miquel Grau debatent-se entre la vida i la mort, més de cinc mil persones es van concentrar a l’Esplanada d’Alacant, en protesta contra aquella agressió en particular i contra totes les agressions que, impunement, perpetrava la ultradreta espanyolista al País Valencià. I l’endemà de la seva mort, 17 d’octubre, més de deu mil persones van acompanyar el fèretre a l’enterrament. Pocs mesos després, el pare de Miquel Grau moriria a causa de la profunda depressió que li van causar els tràgics fets.

Assassinen Miquel Grau, símbol de la lluita per les llibertat nacionals del País Valencià. Fotografia de l'enterrament. Font Asociación Cultural Alicante Vivo

L’11 de desembre de 1978, la policia detenia Panadero, fill d’un conegut empresari de benzineres d’Alacant. I set mesos després de l’assassinat ―el 12 de maig de 1978― un tribunal provava que era l’autor material del crim, i el condemnava per homicidi a dotze anys i un dia de presó. Però malgrat el perfil de l’acusat que va dibuixar el fiscal, “ni sent, ni estima, ni el preocupa”, només n’acabaria complint quatre. Un any després del judici, el ministre de Justícia Íñigo Cavero ―del govern de la UCD que presidia Adolfo Suárezva concedir l’indult parcial a l’assassí de Miquel Grau, i l’any 1982 ja es trobava en llibertat. Segons una recent investigació del setmanari El Temps, Panadero és actualment procurador dels tribunals a València cap-i-casal.