Tal dia com avui de l’any 1939, fa 80 anys, cinc mesos i escaig després de la conclusió de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), la Companyia de Jesús feia pública una nota que informava que, després de set anys i mig d’absència, l’orde retornava a Catalunya i que reobriria el Col·legi Màxim de Tortosa (que fins al 1915 havia estat el principal centre jesuític d’estudis superiors al país). La Companyia de Jesús havia estat dissolta pel tercer govern de la II República espanyola (presidit per Manuel Azaña), a través d’un decret publicat el 23 de gener de 1932, i la majoria dels seus membres s’havien exiliat a San Remo (a la regió italiana de la Ligúria).

Aquell retorn no era el primer que es produïa en la història de l’orde jesuítica. Només als dominis de la monarquia hispànica, la Companyia de Jesús havia estat dissolta per la força i els seus membres expulsats del territori el 1750 (durant el regnat de Ferran VI ―el tercer Borbó hispànic―), el 1767 (durant el regnat de Carles III ―el quart Borbó hispànic―) i el 1834 (durant la regència de Maria Cristina de Borbó ―mare d’Isabel II i setena Borbó hispànica―). Totes aquestes expulsions ―practicades amb el pretext de modernitzar l’ensenyament― obeïen, en realitat, a guerres que enfrontaven les oligarquies hispàniques pel control de l’aparell i de les polítiques educatives.

En la nota informativa del 22 de setembre de 1939, es deia que la Companyia de Jesús recuperaria el vell Col·legi Màxim que de 1864 a 1915 havia estat ubicat a Tortosa (Baix Ebre) i recentralitzava els estudis universitaris que el 1915 havien estat desplaçats a Barcelona, a l’antiga vila de Sarrià. No obstant això, també es deia que el vell edifici de Tortosa ―per diverses causes que no s’expliquen― no reunia les condicions necessàries, i que els estudis s’impartirien a l’edifici del Seminari de Tortosa, al terme municipal de Roquetes (Baix Ebre). Passats divuit anys (1958), la Companyia de Jesús recuperaria les instal·lacions de Sarrià i fraccionaria, de nou, la seva oferta educativa superior.