Tal dia com avui de l’any 1296, fa 723 anys, l’exèrcit del comte-rei Jaume II, anomenat el Just, entrava a Alacant i completava la conquesta del territori situat entre el port de Biar i el riu Segura; que actualment correspon a les comarques de l’Alacantí, el Vinalopó i la meitat nord del Baix Segura. Alacant i el seu territori havien quedat sota domini castellà després del Tractat d’Almirra (1244) que havien signat Jaume I (per la banda catalanoaragonesa) i Alfons X (per la banda castellanolleonesa). Però durant aquell període de dominació castellana (1244-1296), el territori havia estat poblat pels tagarins (musulmans que ja hi vivien amb anterioritat) i els nous colons catalans que, en emplaçar-s’hi, es convertien en súbdits d’Alfons X.

Les guerres civils castellanes, que enfrontaven diferents branques de la família reial, van obrir les portes a la conquesta catalanoaragonesa del territori d’Alacant. Alfonso de la Cerda, fill del primogènit d’Alfons X de Castella i considerat per una part important de la noblesa castellana com el legítim sobirà, va sol·licitar ajut a Jaume II a canvi del Regne de Múrcia. En ple conflicte castellà, Jaume II va iniciar l’ocupació del territori i va intensificar la seva repoblació amb nous colons catalanoparlants procedents del Regne de València i del Principat de Catalunya. La conquesta d’Alacant i d’Elx (que es produiria simultàniament) serviria com a plataforma per a la posterior ocupació i repoblació de les ciutats i territoris d’Oriola, Múrcia i Cartagena.

En la sentència arbitral de Torrellas (1305), es va obligar Alfonso de la Cerda a renunciar als seus drets al tron a canvi d’una substancial quantitat de diners i d’un notable lot de propietats, que pagaria el rei castellà i que convertiria el pretendent en un dels principals latifundistes de la Corona de Castella. També a Torrellas se sentenciaria que el monarca castellà Ferran IV recuperava el domini sobre les ciutats i territoris de Múrcia i de Cartagena. I que Alacant, Elx i Oriola, tot i que De la Cerda no havia aconseguit el propòsit que justificava la cessió, quedaven incorporades als dominis de Jaume II. No tan sols les tres ciutats passarien a tenir representació a les Corts valencianes, sinó que Oriola es convertiria en una de les quatre capitals de governació del regne.

Test 54. Els Fets de Prats de Molló. Homenatge als combatents de Prats de Molló (1931). Font Espai Macià
test d'història Els Fets de Prats de Molló (1926) Marc Pons