Tal dia com avui de l’any 1933, fa 85 anys, es publicava el comunicat mèdic de la intervenció quirúrgica d’urgència a la qual havia estat sotmès al mateix Palau de la Generalitat el president Francesc Macià. Aquell informe facultatiu, signat pels doctors Corachán, Pi i Sunyer i Vilardell, deia que les quatre de la matinada anterior (del 18 de desembre de 1933), el president Macià havia patit una crisi que havia obligat a improvisar un quiròfan al mateix Palau i a intervenir amb urgència el pacient. Segons aquell comunicat, el president Macià ―que tenia dolors intensos des de feia tres dies― va ser, prèviament a la intervenció, diagnosticat d’una oclusió intestinal a l’apèndix.

Segons la premsa de l’època, l’equip mèdic va revelar que aquella intervenció havia estat extremadament complicada, perquè s’havien vist obligats a practicar-la en un entorn no hospitalari, perquè era una apendicitis antiga que no havia estat tractada com calia, i per l’avançada edat del pacient (el president Macià tenia llavors setanta-quatre anys). No obstant això, es mostraven raonablement optimistes, per la fortalesa del pacient (malgrat el dolor agut que patia s’havia desplaçat sense ajut des de la seva cambra fins a la sala d’intervenció improvisada) i perquè havien millorat considerablement les constants (les pulsacions havien passat de 110 a 85 i la febre de 40 a 36,5 graus).

També, l’equip mèdic va revelar que el president Macià (que havia estat despatxant els afers propis de la seva responsabilitat fins a la mitjanit anterior a la intervenció) estaria convalescent durant quinze dies, termini mínim que recomanaven de repòs absolut. Deien que li havien practicat un drenatge per aturar la infecció que, des de l’apèndix, s’havia estès per l’aparell digestiu, fet que requeria una observació permanent. No obstant això, segons la premsa de l’època, poc després de la intervenció va rebre la visita d’alguns consellers de la Generalitat, amb els quals va aprofitar per despatxar. Els seus visitants van revelar que mantenia el seu to ferm i la seva tos habitual de vell fumador.

Sis dies més tard, el 25 de desembre, moriria a causa de les complicacions derivades de la malaltia i de la intervenció.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Francesc Macià
Test d'història Francesc Macià Marc Pons