Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, en el context de les setmanes immediatament posteriors a l'ocupació franquista de Catalunya, el nou tinent d’alcalde de Cementiris de l’Ajuntament de Barcelona, el carlí Carlos de Montoliu y de Duran, baró de l’Albi, signava un decret que obligava totes les sepultures dels cementiris de la ciutat a exhibir el símbol de la creu. La premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 28/02/1939) ho publicava amb el títol “Ha sido colocada la cruz en los camposantos de Barcelona”.

Segons la mateixa premsa: “El señor barón del Albi adoptó las medidas necesarias para que en el sagrado recinto de los cementerios, y de un modo especial en los sitios de entrada a los mismos, fuera restituida la cruz que había desaparecido durante los años de la República, y de un modo especial en los treinta meses del desgobierno caótico de frente popular y de los separatistas. Las cruces que se han colocado son provisionalmente de madera, pero muy en breve serán restituidas las cruces de piedra tallada que había en todos los cementerios”.

En la mateixa nota de premsa s’anunciava que les restes de “personalidades destacadas” (capitostos de l’intent de cop d’estat del 19 de juliol de 1936 a Barcelona) serien traslladades “a un lugar especial”. I es posava com a exemple el cadàver del general Goded Llopis, afusellat el 12 d'agost de 1936 pels fets de Capitania (havia volat des de Maó a Barcelona per promoure i dirigir la rebel·lió militar del 19 de juliol  de 1936 i havia protagonitzat un monumental enfrontament armat amb els Mossos d’Esquadra provocant diverses víctimes mortals).

Aquella imposició venia precedida d’altres actes d’apropiació i de violència als cementiris catalans, perpetrats per les autoritats del nou règim o per escamots paramilitars que formaven part de l’aparell de repressió de la rereguarda. Poques setmanes abans que Albi imposés el símbol de la creu als cementiris municipals de Barcelona, i coincidint amb l’ocupació franquista de la riba dreta del Segre (03/01/1939), les autoritats del nou règim a Lleida havien consentit que un escamot de falangistes forasters afusellessin les làpides de les tombes del cementiri de la ciutat retolades en català.