Tal dia com avui de l'any 1462, fa 555 anys, esclatava la guerra civil catalana que enfrontaria, per un període de 10 anys, la monarquia i la pagesia per una banda i les oligarquies feudals –representades per les institucions– per l'altra. La guerra civil catalana de 1462-1472 tenia molts cantells. El més agut era el conflicte que enfrontava els monarques Trastàmara –que pretenien imposar un estil de govern autoritari– amb les oligarquies catalanes d'arrel feudal (els estaments nobiliari i eclesiàstic) –que tenien una tradició pactista–. El fet que les oligarquies retinguessin el poder polític (les dues terceres parts dels braços estamentals) ho va convertir en una guerra entre institucions.

Però hi havia un cantell que, inicialment, no era tan agut, però que acabaria esdevenint el nervi argumental del conflicte. Els pagesos de remença subjectes a les classes oligàrquiques per unes lleis feudals que els havien convertit pràcticament en esclaus, estaven gestant una gran revolta. La gran crisi d'abast global que posava en qüestió el sistema feudal, convidava a la revolució. Els pagesos de remença eren majoritaris a les comarques de la Catalunya vella –aproximadament la meitat nord del país–; i la monarquia, que pretenia erosionar el poder econòmic i polític de les oligarquies, va decidir donar suport –per pur interès estratègic– a les reivindicacions populars.

D'aquesta manera es va formalitzar una aliança contranatura entre monarquia i pagesia que s'explica pel segrest de les institucions en mans de les oligarquies. Aquest mateix esquema es va reproduir també a les ciutats. A Barcelona, que amb anterioritat havia viscut el conflicte de la Biga i la Busca (que havia enfrontat les elits urbanes amb els gremis artesanals), els grans mercaders es van alinear amb la Generalitat, és a dir amb els estaments nobiliari i eclesiàstic; i els petits productors i la massa jornalera ho van fer amb el partit dels pagesos de remença, és a dir de la monarquia. El 9 de juny de 1462 el rei Joan provoca un aixecament massiu de pagesos que marcarà l'inici del conflicte armat.