Tal dia com avui de l’any 1904, fa 115 anys, el general Julio Argentino Roca, president de la República Argentina, signava el decret de fundació de la ciutat de La Paternal, situada al nord-oest de la província autònoma de Buenos Aires. Actualment, La Paternal és un dels barris de la Comuna 15 de la capital argentina. Segons la majoria de les fonts, deu el seu nom a una companyia asseguradora que, en el moment de la fundació, era propietària d’una bona part dels terrenys de la nova ciutat.
El fundador de La Paternal, Julio Argentino Roca (San Miguel de Tucumán, 1843 – Buenos Aires, 1914), formava part de la potent colònia catalana que jugaria un destacat paper en la història de l’Argentina. L’avi del general Roca, Pere Roca i Vidiellas, era un comerciant nascut a Tarragona el 1759, que havia arribat a la, llavors, colònia de Río de la Plata el 1789. El seu fill ―i pare del general Roca―, Josep Roca Tejerina, seria un dels herois de la guerra de la independència argentina (1810-1812).
La fundació de ciutats a l’extraradi de Buenos Aires ―al tombant dels segles XIX i XX―, promogudes per catalans o descendents de catalans, seria un fenomen habitual. Actualment, dins la metròpoli portenya, hi ha els barris (antigues ciutats) de Llavallol, Adrogué i Valentín Alsina (al sud), Isidro Casanova (a l’oest), Villa Bosch i Villa Ballester (al nord) i Montserrat (al centre), fundat el 1750 i que seria el primer assentament de la comunitat catalana de l’Argentina.
La Paternal ha acollit importants institucions argentines: l’antiga clínica de la Liga Israelita Argentina de Lucha contra la Tuberculosis; l’antiga sala del Cine Teatro Taricco (que havia estat una de les principals de la ciutat); la Biblioteca Popular Juan María Becciú (un dels grans centres culturals de la ciutat); el cementerio de La Chacarita (el més gran de la ciutat); la Facultad de Agronomía y Veterinaria; i la seu social dels Argentinos Juniors (on Maradona donaria les seves primeres passes com a futbolista).